26. 7. 2011.

                                    AFIRMACIJA ZAJEDNIŠTVA

Multikulturna zajednica pruža uslove za razvoj posebnih kolektivnih i individualnih identiteta ukoliko obezbedjuje mogućnosti za slobodan razvoj svih svojih konstitutivnih delova. Takva zajednica ne postavlja prepreke za postojeće razlike, nego podstiče produktivne različitosti koje se razvijaju putem kontinuirane kulturne interakcije. Ali, sâmo postojanje multikulturne zajednice, kao koegzistencije različitih kultura, ne podrazumeva nužno i produktivnu interkulturnu komunikaciju. Ovakva komunikacija postoji samo onda kada različite kulture prenose svoj medjuuticaj jedne na druge, kada dolazi do difuzije kulturnih elemenata i stilova. U tom smislu, multikulturalnost predstavlja životni prostor za kulturnu, sportsku i drugu interakciju, posebno u mnogonacionalnim  sredinama.
Proteklog vikenda, članovi Škole plus imali su priliku da sada već tradicionalno učestvuju na Pantalejmonskom turniru u malom fudbalu, u Kruščici, opština Bela Crkva. Ponosimo se što su naši mladi iz Škole plus,izabrani iz odbora za sport i rekreaciju , vodjeni sportskim duhom i tolerancijom , učestvovali na interkulturalnom turniru, koji  ima neprocenjivu vrednost.
Uz predivne domaćine, Mesne zajednice Kruščica i Češke besede Kruščica, kao i Nacionalnog saveta Čeha u Beloj Crkvi, orila se pesma i igra na tri jezika.Ni vremenska nepogoda nije sprečila da se misija zajedništva i kohezije suživota Srba, Čeha i Rumuna nastavi kroz sportsko nadmetanje.Gosti iz Češke Republike  “Telovychovny klub”, FK” Ablian “iz Češkog sela, FK “Ratar” iz Kruščice i ekipa” Doina” kao predstavnici Rumuna iz Bele Crkve, pokazali su visok stepen medjusobnog uvažavanja i afirmacije zajedništva.
Nakon dodele pehara i diploma, uz bogatu trpezu, usledilo je druženje na nekoliko jezika.
Ovakav razvoj etničke tolerancije , kroz sport, igru, pesmu i interkulturalnu komunikaciju omogućava mladima da prihvate različitosti i  da više poštuju sebe i druge.