23. 7. 2012.

Veliki Internacionalni Didaktički Simpozijum u Beloj Crkvi




U okviru edukativnog projekta NVO Škola Plus Dositej Obradović iz Bele Crkve, pod nazivom  Banatski učitelj kao promoter rumunskog jezika, podržanom od Vlade Rumunije,tačnije Departamenta za Rumune u dijaspori, minulog vikenda ( 7. i 8. jula) Škola plus bila je domaćin učiteljima iz Rumunije   ( preko 70 kolega) iz Asocijacije udruženja učitelja Caran Severineni, Rešica  i  Asocijacije banatski učitelj, Temišvar.Pored didaktičkig kadra sa obe strane granice, sa kolegama iz Rumunije učestvovali  su školski inspektori obe rumunske regije, kao i predstavnici Didaktičke kuće regije Karaš Severin.
Nakon 10 godina održavanja i prisustvovanja Simpozijuma u raznim mestima u Rumuniji, rukovodstvo Škole plus uspelo je da dobije ulogu domaćina i takav važan, stručan i kompetentan seminar održi po prvi put u Srbiji, i to u Beloj Crkvi.Zadatak važan, odgovoran i kompleksan , a implementacija na visini tog zadatka.
Simpozijum su otvorili ispred domaćina Jasmina Turturea, predsednica Škole plus, a kao moderatori i predavači Nicoleta Marcu, učiteljica iz Rešice i Liliana Boitu, učiteljica iz Temišvara.Radilo se u tri sekcije,sa PP  prezentacijama , prvo o Beloj Crkvi kao turističkom mestu, a zatim o uspešnosti rada Škole plus, sa akcentom na učešće roditelja u kreativnim radionicama. Koordinator projekta profesor Trajan Turturea uspeo je da ilustrativno i vizuelno prenese deo aktivnosti iz širokog opusa rada kreativne Škole plus.
Promovisao se rumunski jezik, čitale se rumunske književne zbirke poezije, uz šarolikost Orfovog instrumentarija pevale su se vesele pesme, koje podstiču  kreativan razvoj deteta i u takvoj atmosferi, radnoj i opuštenoj kako samo prosvetari znaju, ostvaren je cilj projekta a to je jačanje i promocija banatskog učitelja kao promotera rumunskog jezika.
Bilo je prilike da se skupu obrati i predsednik opštine Bela Crkva, Stanko Petrović, da se toplim rečima zahvali gostima na prisustvu, a gosti su, saznavši da je tek stupio na dužnost predsednika, u horu otpevali prigodnu rumunsku svečanu zdravicu, koja na rumunskom jeziku zvuči kao oda, uz pregršt reči za dobro zdravlje, mnogo godina i sve čestitke.Neopisiva atmosfera, za divljenje.
U toku dvodnevnog trajanja Simpozijuma, učitelji iz Rumunije imali su priliku da posete školu u Vračevgaju, po već utvrdjenom programu, saznaju od ljubaznog direktora škole Dragoljuba Sekulića  način funkcionisanja škole u Srbijii, kao i da obidju prirodne lepote Bele Crkve i okoline.
Partneri sa srpske strane bili su i Zajednica Rumuna u Srbiji, čiji je potpredsednik Dorinel Stan, učitelj iz Vršca, uz ulogu moderatora u radnim sekcijama podelio novine na rumnskom jeziku koje izlaze u Srbiji ,a ispred udruženja Nezavisni Rumuni Srbije.
Naučili smo i himnu učitelja iz Rumunije,koju ćemo pevati zajedno sledeće godine, a čiji stihovi kažu:” Napred ujedinjeni učitelji !”


U Beloj Crkvi, 10.07.2012.g.                                            Jasmina Turturea, učiteljica