17. 11. 2012.

Obeležen Svetski dan tolerancije



U okviru obeležavanja 16.novembra, Svetskog dana tolerancije, kao jedne od mnogobrojnih aktivnosti u okviru  projekta „Tolerancija- za sreću garancija“, podržanom od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Škola plus iz Bele Crkve  skrenula je  pažnju javnosti da je Tolerancija  poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim i svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju.
U Školi plus već jedanaest godina rastemo sa saznanjem da je Tolerancija harmonija u različitostima.Poručili smo  da tolerancija nije samo moralna dužnost, to je takođe politički i zakonit zahtev.
U saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog  krsta Bela Crkva, kao i udruženjem hranitelja Srećni zajedno”, organizovali smo kreativnu radionicu u prostorijama Škole plus u Beloj Crkvi. Uz pozdravne, tople reči predsednika opštine Bela Crkva, gospodina Stanka Petrovića, koji je izrazio zadovoljstvo što je među nama i što  delujemo  inovativno, edukativno i stvaralački, na ovaj važan datum, mladi od 6-18 godina, uz pomoć roditelja i učiteljica, pokazali su pravo umeće u kreativnom izražavanju.Uz brojne članove Škole plus i saradnike, radionici su prisustvovali i partneri iz Češke besede Kruščica, koji učestvuju u svim našim aktivnostima, kao i mediji sa  regionalne televizije „Banat“ iz Vršca, lokalnog radija „BC Info“ i lokalnog lista „BC Fleš“.

Bila je to još jedna prilika da mladi iz Škole plus budu promoteri značaja uvažavanja drugih, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, što je osnovni cilj projekta.
Uz afirmaciju multikulturalnosti, mladi kreativni lideri pokazali su umeće i u literalnom stvaralaštvu na temu tolerancija, a nakon programa nizali su se kreativni radovi od raznobojnog materijala, prepuni perlica, šljokica, cvetića ...koji su odisali ljubavlju, sa porukom koja je zapisana i na flajerima koji su podeljeni te večeri:

       * Mi se ne oblačimo isto,
         *Mi ne slušamo istu muziku,
         *Mi ne volimo iste stvari,
  Ali se ponosimo bogatstvom naših različitosti time što poštujemo jedni druge;