4. 7. 2013.

Trka srpsko – češkog prijateljstva po prvi put!



Škola plus neiscrpno unosi novine u svoj rad. Aktivne su sve sekcije, od edukativnih radionica iz domena zaštite životne sredine, kulturnog nasleđa, građanskog vaspitanja, turizma, saobraćaja, prekogranične saradnje, omladinskih akcija i sporta, volonterskog rada i očuvanja multikulturalnosti i boljih međunacionalnih odnosa.

Ovih dana, na inicijativu učitelja češkog jezika iz Češke Republike gospodina Jan Jicha, koji je u gostima imao dvadesetak studenata iz Praga, a u saradnji sa Sportskim savezom Bela Crkva, Nacionalnim savetom Čeha i Češkom besedom Kruščica, uspešno je po prvi put organizovana masovna manifestacija pod nazivom “ Trka srpsko – češkog prijateljstva.“ Trka je podrazumevala asfaltnu deonicu od 4,5 km sa startom u naseljenom mestu Kruščica i sa ciljem u Beloj Crkvi, kod Rimokatoličke crkve Sveta Ana.

Učešće su pored aktivnih sportista, članova Sportskog saveza i spasilačke službe Bela Crkva, uzeli i rekreativci, kao i ljubitelji šetnje i zdravog života. Svako na svoj način, trčanjem, brzim hodanjem, šetanjem…učesnici od 5 do 72 godine. Svi uporni da daju svoj maksimum u skretanju pažnje na značaj bavljenja fizičkim aktivnostima i na važnu ulogu sporta u razvoju mladih.

Ekipe Doma zdravlja i policijske stanice Bela Crkva pratili su sa osmesima učesnike trke, davali im podršku, a članovi Škole plus i Nacionalnog saveta Čeha delili diplome i osvežavajuća napića.Takođe je bio obezbeđen punkt od strane Sportskog saveza na polovini deonice, na kojoj su članovi Češke besede Kruščica delili osveženja i bodrili učesnike. Sportski savez je pored dobre organizacije obezbedio i autobus iz gradskog JTP-a, koji je sve učesnike vozio do starta u Kruščicu, a kasnije vratio meštane nazad.

Na cilj je prvi stigao Gojković Borislav, član spasilačke ekipe, a odmah za njim studenti iz Češke Republike Tomaš Kohout i Ondrej Machat.Za njima su se nizali svi učesnici jedan za drugim, vidno umorni ali nasmejani, a posebno izdvajamo najstarijeg učesnika Spasu Boškovića iz Kruščice( 1941.god.) i Jovanu Hoc

( 2008.god.) sa kojima se posebno ponosimo. Naravno, inicijatori trke dali su primer, pa su tako učitelj Jan Jicha i profesor Trajan Turturea sa omladincima, roditeljima i saradnicima istrčali celu deonicu, i tako poručili svima da je zdravlje kultura koju promovišemo i da trčanjem i hodanjem usvajamo zdrave stilove života.

Napominjemo da je ova manifestacija podržana od Češke ambasade, a Nacionalni savet Čeha izuzetno ceni i na svaki način podržava aktivnosti Škole plus, koje imaju za cilj promovisanje srpsko-češke kulture bez granica.

Planiramo da ova trka postane tradicija kao spoj dobrih partnerskih odnosa sa lokalnom zajednicom i usvajanja zdravih stilova života.