10. 9. 2013.

Istrazivacki rad


logo skole                   

    

          САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Истраживачки рад Школе плус под називом  ``ИСТОРИЈА БАНАТСКЕ ШТАМПЕ`` подржан од стране Министарства културе и информисања


У експанзији интернет новинарства и викивести, преко глобалне интернет мреже коју деца и млади све више користе, наш програм ће без сумње остварити припритетне циљеве увођења изборног предмета народна традиција, уз добру корелацију између формалног и неформалног образовања.
Указивање да је изборни предмет НАРОДНУ ТРАДИЦИЈУ потребно схватити као интердисциплинарно средство за лакше савлађивање нових и непознатих чињеница уз помоћ блиских и познатих. Проширивање знања и појашњења појединих сегмената штампарства, прилагођене узрасту, тражи од младих идеје за разраду и оквирне одреднице прилагођене интересовањима, амбијенту и условима реализације програма. Упознавање са занатлијама: штампар, књиговезац, графичар, картотекар, словослагач...као и са погонима за стереотипију и дагеротипију, као и књиговезницом, од изузетног је значаја.Упознавање са машинама за тврди повез, меки повез, спирални повез, повез кламовањем, пластификација, блиндрук,златотисак, тампон, сито, штанцовање, рицовање – упоређивање са прошлим и садашњим радом, створиће јаснију слику да је штампарски занат права уметност. Упознавање са животописом и радом Juliusa Wundera, као власника и оснивача прве и најстарије штампарије у Белој Цркви, као и са првим белоцркванским новинама Нера које су имале огроман значај за друштвени, економски и културни развитак мултиетничког становништва града, створиће праву амбијенталну причу о штампарству као занату.
Истраживачки рад Школе плус под називом  ``ИСТОРИЈА БАНАТСКЕ ШТАМПЕ``обрадио је   тему ''Штампарство у Белој Цркви'', који подразумева историјске податке о појави, настанку и развоју штампарства и штампарске делатности у Белој Цркви, која ове године има 145 година од првог оснивања, као облик старог заната, а такође, у складу са циљном групом, указали смо на значај остатка наслеђа из прошлог времена. Оригиналне идеје, реализоваће се у сопственој и пракси других,и  тме смо подстакли децу и младе да, поштујући локални идентитет и традицију, делују стваралачки, креативно, а блиско њима, на пољу јачања свести о значају неговања народне традиције.