9. 6. 2014.

Projekat: Kulturno nasleđe Čeha u Banatu



Projekat sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za kulture i javno informisanja pod nazivom Kulturno nasledje Čeha u Banatu, sprovodi Škola plus iz Bele Crkve. Ovaj projekat usmeren je na očuvanje, unapređenje i razvoj tradicionalnog i savremenog kulturnog i umetničkog stvaralaštva Čeha. Ciljevi projekta usmereni su na podizanje svesti mladih ljudi o značaju interkulturnog dijaloga, upoznavanje učesnika sa značajem češke kulture te negovanje medjusobnog uvažavanja i poverenja i  poštovanje različitosti.

Dugogodišnja saradnja sa češkim udruženjima rezultirala je potpisivanjem Protokola o saradnji sa Češkom besedom iz Kruščice kao i sa Nacionalnim savetom Čeha. Ovi protokoli omogućili su da u projekat budu uključeni pripadnici češke nacionalnosti kao i ostali zainteresovani članovi Škole plus. Tokom projekta Škola plus je održala radionice usmerene na širenje kulture mira i nenasilne komunikacije, obezbedjivanje uslova za dostupnost kulturnih vrednosti gradjanima iz manjih sredina i ljudima iz seoskih sredina te time pružanju doprinosa decentralizaciji kulture. Jedna od radionica upoznala je učesnike sa kulturnim bogatstvom češkog naroda.

Projekat je bio usmeren na:
-Negovanje tradicionalne kulture lokalne sredine kao i doprinos očuvanju autohtone kulturne baštine češke manjine;
-Prezentaciju i popularizaciju nematerijalnog kulturnog nasledja;
-Unapredjenje kvaliteta prezentacije tradicionalnog stvaralaštva Čeha;

U okviru projekta planirano je postavljanje izložbe u saradnji sa meštanima Kruščice, Češkog sela i Gaja.  Izložba  je  održana  24.06.2014  pod  nazivom „ Slikom kroz češku kulturu “ .
Jedan od najznačajnijih rezultata projekta dio je  podizanje svesti lokalnog stanovništva o potrebi medjuetničkog dijaloga. Takodje projekat je uticao na afirmaciju pozitivnih vrednosti iz zajedničke istorije naroda kao i prožimanje medjusobnih kultura. Projekat je doprineo boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine. Ovim projektom pojam kulturne različitosti predstavljen je kao prednost a ne kao mana. Mladi su podstaknuti  da razmišljaju i deluju u duhu tolerancije.