16. 6. 2014.

Projekat: Multimedijalna slika češke kulture



Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja pod nazivom Multimedijalna slika češke kulture, sprovodi Škola plus iz Bele Crkve. Ciljevi projekta usmereni su na podizanje svesti mladih ljudi o značaju interkulturnog dijaloga, upoznavanje učesnika sa značajem češke kulture te negovanje medjusobnog uvažavanja i poverenja i  poštovanje različitosti.

Dugogodišnja saradnja sa češkim udruženjima rezultirala je potpisivanjem Protokola o saradnji sa Češkom besedom iz Kruščice kao i sa Nacionalnim savetom Čeha. Ovi protokoli omogućili su da u projekat budu uključeni pripadnici češke nacionalnosti kao i ostali zainteresovani članovi Škole plus. Tokom projekta Škola plus je održala radionice usmerene na širenje kulture mira i nenasilne komunikacije, obezbedjivanje uslova za dostupnost kulturnih vrednosti gradjanima iz manjih sredina i ljudima iz seoskih sredina te time pružanju doprinosa decentralizaciji kulture. Jedna od radionica upoznala je učesnike sa kulturnim bogatstvom češkog naroda i ima slogan:    „ Jezik nam se razlikuje, želje su nam iste“.

Jedan od najznačajnijih rezultata projekta dio je  podizanje svesti lokalnog stanovništva o potrebi medjuetničkog dijaloga. Takodje projekat je uticao na afirmaciju pozitivnih vrednosti iz zajedničke istorije naroda kao i prožimanje medjusobnih kultura. Projekat je doprineo boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine. Ovim projektom pojam kulturne različitosti predstavljen je kao prednost a ne kao mana. Mladi su podstaknuti  da razmišljaju i deluju u duhu tolerancije.