1. 7. 2015.

IPA projekat se uspešno implementira








Informativne i edukativne aktivnosti   u   okviru   prekograničnog   programa  IPA    Fonda RomaniaSerbia „ Projekat sprečavanja  zagadjenja Dunava rudarskim otpadom u stvarnosti i medijska promocija “ nastavljaju se i dalje i posle formalnog završetka projekta. Nosilac ovog  ekološkog projekta bilo je Ekološko društvo za saradnju GEC Nera iz Oravice, Rumunija, a partneri su sa rumunske strane Opština Požežena, a sa srpske strane NVO Škola plus - Dositej Obradović iz Bele Crkve.


Opšti cilj projekta bio je doprinos trajnom smanjenju  zagadjenja rudarskim otpadom na teritorijama opština Nova Moldava, Veliko Gradište, Požežena i Bela Crkva.

Specifični ciljevi projekta odnosili su se na uključivanje rumunskih i srpskih nevladinih organizacija kao i lokalnih uprava u rešavanje postojećeg ekološkog problema. Jedan od ciljeva je informisanje stanovništva o fenomenu zagadjenja nastalog iz rudnika Moldomin u Rumuniji gde postoji problem neadekvatno saniranog jalovišta koje ugrožava stanovništvo sa rumunske a takodje i sa srpske strane. Jedan od ciljeva projekta bio je izrada Lokalnog akcionog plana koji predvidja sadnju zelenog zaštitnog pojasa oko celog jalovišta kako bi se ublažilo i amortizovalo dalje rasipanje jalovine na okolna područja. Velika medijska pažnja koju je projekat izazvao pokazala je da postoji zainteresovanost subjekata uključenih u projekat kao i lokalnog stanovništva da se, napokon, ovaj veliki problem reši.


Škola plus u tom cilju permanentno informiše javnost te prezentuje fotografije koje najbolje svedoče o veličini i značaju ovog problema.