2. 10. 2015.

Škola za sve kroz mrežu prijatelja inkluzivnog obrazovanja



Nastavni kadar i saradnici  Škole plus već 14 punih godina promovišu interkulturalizam kroz dinamične i interaktivne veze i odnose medju različitim kulturama. U našem bogatom radu sa decom i omladinom definisao se interkuklturni dijalog kao:

“ OTVORENA KNJIGA PUNA POŠTOVANJA I RAZMENE POGLEDA IZMEDJU POJEDINCA I IZMEDJU GRUPA RAZLIČITOG POREKLA I RAZLIČITIH ETNIČKIH, KULTURNIH, RELIGIJSKIH I JEZIČKIH TRADICIJA, KOJA SE ČITA U DUHU MEDJUSOBNOG RAZUMEVANJA I UVAŽAVANJA.”

Na osnovu bogatog pedagoškog rada u neformalnom obrazovanju Škola plus ostvarila je  saradnju sa Centrom za interaktivnu pedagogiju iz Beograda - CIP. Osnažili smo se da  pored redovnog rada pratimo nacionalnu strategiju,  što podrazumeva uključivanje  dece kojima je potrebna dodatna podrška  da se zajedno sa svojim vršnjacima druže i edukuju, kroz  kvalitetno neformalno obrazovanje. Na taj način  realizujemo zajedničke akcije i aktivnosti.
 Našim članicama bilo je omogućeno da budu  polaznice akreditovanog stručnog seminara „Ni crno ni belo -  za rad sa decom/mladima protiv predrasuda, za toleranciju i interkulturalnost“ . Takođe je u toku implementacija programa:  Uspostavimo kontakt sa lepotom skladom i ritmom–neformalno obrazovanje dostupno svakom detetu“, podržanom takođe od strane CIP-a, jer Škola plus zastupa prava deteta i nudi kvalitetno i pravedno obrazovanje, kroz promovisanje obrazovne inkluzije, kako prema deci i mladima tako prema roditeljima i nastavnicima.
Škola plus u svom radu pospešuje  nediskriminatornu komunikaciju i ponašanje pri susretu sa osobom koja ima neki hendikep. Najbolji interes svakog deteta, celovito sagledavanje i zadovoljavanje potreba, život u prirodnom okruženju, podsticanje samostalnosti smatramo za unapredjivanje uslova da kvalitetno neformalno obrazovanje bude dostupno svakom detetu.