13. 6. 2017.

Implementacija projekta U češkom dvorištu


 
U toku je implementacija projekta“ U češkom dvorištu „ podržanom od strane Ministarstva kulture i informisanja koji ima za cilj da omogući dostupnost kulturnih sadržaja širem krugu korisnika, a ne samo pripadnicima češke nacionalne zajednice, kroz podizanja svesti mladih ljudi o značaju interkulturalnog dijaloga.

 

Škola Plus Dositej Obradović kao nevladina organizacija koja uspešno radi punih šesnaest godina na stvaranju kreativnih lidera, nalazi sebe u projektu ovakve vrste kao još jednom koraku ka ostvarenju misije oblikovanja kvalitetnog društvenog života u naprednoj demokratskoj klimi. Svojim projektima i angažovanjem na osetljivom planu edukacije aktivno potpomažemo integraciju sa regionom i svetom.

U okviru redovnih aktivnosti sa mladima u vidu obrazovnih radionica došlo se do saznanja o potrebi upoznavanja češke kulture.

U okviru realizacije projektnih aktivnosti najinteresantnije su bile prezentacije na kojima smo obezbedili veliki broj učesnika, koji su kroz postavljanje pitanja i diskusiju nakon prezentacija mogli da shvate specifičnosti i karakteristike života u multietničkim zajednicama. U toku je je prikupljanje materijala i sakupljanje fotografija koje najbolje karakterišu običaje i prikazuju odevanje i nošnju Čeha.

Osnovna ideja projekta je da je usmeren ka mladima, pripadnici različitih nacionalnosti u čemu smo uspeli. Razmatrajući sve elemente koji čine ovaj projekat zaključujemo da njegovom realizacijom doprinosimo razvoju svesti i povećanju znanja mladih i lokalnog stanovništva o potrebi medjuetničkog dijaloga. Takodje projekat će bitno uticati na afirmaciju pozitivnih vrednosti iz zajedničke istorije naroda kao i prožimanje medjusobnih kultura. Projekat će doprineti boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine.

Razmatrajući sve elemente koji čine ovaj projekat zaključujemo da njegovom realizacijom doprinosimo razvoju svesti i povećanju znanja mladih i smatramo ga društveno korisnim.