12. 6. 2018.

Saopštenje za medije: Ja volim Dunav





U susret Međunarodnom danu Dunava, Škola plus je početkom juna meseca, uputila javni poziv za učešće na radionicama koje se bave edukacijom o Dunavu kao neprocenjivom prirodnom bogatstvu.

U okviru projekta započele su radionice sa sledećim temama:

- Zaštićene biljne i životinske vrste Dunava i priobalja,

- Turistički potencijali Dunava i priobalja,

- Labudovo okno kao migratorna stanica barskih ptica,

- Labudovo okno zaštićeno Ramsarsko područje,

- Pojam i značaj Crvene liste ugroženih vrsta,

- Pojam i značaj biološke raznovrsnosti;

U okviru radionica na terenu organizovan je obilazak „Labudovog okna“ koje obuhvata Dunav i njegova poplavna područja uz Deliblatsku peščaru, koja odlikuju očuvana prirodna staništa i bogatstvo živog sveta. Labudovo okno je nastalo usporom Dunava posle izgradnje akumulacionog jezera na Đerdapu. Ime je dobilo po tome što deo Velikog rita svake godine naseljavaju labudovi. „Labudovo okno“ je stanište za migraciju i zimovanje ornitofaune, na kome se okupljaju impozantna jata od više desetina hiljada barskih ptica. Na ovom prostoru se gnezde najvitalnije populacije malog vranca i blistavog ibisa u Srbiji. Ritovi i plićaci „Labudovog okna“ predstavljaju idealno mrestilište riba.

Tokom edukativnog izleta za najmlađe podeljen im je radni i propagandni materijal kako bi se obezbedila interakcija sa učesnicima. Deca su na zanimljiv način saznala mnogo o važnosti očuvanja Dunava za život i budućnost preko 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu. Osetila su čaroliju prirode i saznala kako dolazi do zagađenja reka, ali i šta učiniti da se zagađenje smanji. Uvidela su i značaj prirodnog resursa - vode Dunava važnog za opstanak ekosistema kojem i mi pripadamo.

Centralna manifestacija u okviru obeležavanja 29. juna, Medjunarodnog dana Dunava, podržanog od strane Ministarstva poljoprivrede, Republičke direkcije za vode, ima za cilj da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja biodiverziteta Dunava i njegovog priobalja. Čovek je sastavni i neraskidivi deo prirode, koju mora da čuva i održava za sebe i buduće generacije.



Odbor za medije Škole plus