29. 7. 2019.

Летња Школа плус 2019.














У оквиру реализације пројекта Летња Школа плус 2019. и предвиђених пројектних активности реализоване су радионице намењене српској деци из Румуније. Била је то прилика да кроз организовање школе српског језика и културе, и кроз осмишљене активности, деца из Србије и Румуније упознају обичаје и културу свога народа на његовим изворима, а деци из Србије да размене искутства са вршњацима из Румуније и упознају вредности различитих култура.

Пројекат има за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког идентитета код деце, припадника српског народа у Дунавској клисури у Румунији и размену искустава са њиховим вршњацима у матици, као и размену искустава наставника и родитеља у домену образовања на српском језику и очувања и промоције српских културних вредности.

Све поменуте активности промовисале су очување културног идентитета, поправљање слике Србије у земљама у региону и идентификацију и промоцију српског културног блага из региона. На овај начин допринели смо побољшању слике Србије и српског народа у региону.

Едукације су подразумевале потребу очувања националног идентитета кроз право на изражавање и развој сопствене културе ( ношењем народних ношњи, бележењем, певањем, јавним извођењем и сл. сопствених народних песама и другим облицима фолклора ) као и промоцију културе дружења, поспешивање комуникације младих са обе стране границе и организовање слободног времена.

Поред осмишљених спортских и културних активности, организовали смо Игре без граница и излет на ушће Нере у Дунав, што је посебно представљало промоцију културних вредности, подизању свести локалног становништва и развоју цивилног друштва.

Чланови Школе плус акценат су ставили на на промоцију толеранције, ненасилне комуникације као и промоцију међуетничког дијалога.