22. 4. 2021.

У сусрет Дану планете земље



У двадесетогодишњем неформалном раду са децом и омладином, руководство Школе плус из Беле Цркве уочило је да деца и млади не користе правилно своје слободно време, те да су изложени порочним утицајима околине. Осим редовне школске наставе, немају исте шансе као њихови вршњаци у другим земљама који рационално и стваралачки користе своје слободно време. Наиме, готово је нормално да престанком редовне наставе и ваннаставних активности у школи, престају и све друге активности деце и младих. То је посебно изражено данас, за време пандемије вируса .

Предложеним пројектом “Унапредимо процес образовања припадника чешке националне мањине” подржаном од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја један од мотива аутора био је и промоција игара и колективног боравка младих у природи. Осмислили смо пешачење до реке Нере, у околини Беле Цркве. Била је то изузетна прилика да се наши млади, поред боравка на свежем ваздуху, дружења и физичке активности упознају са природним лепотама наших предивних река. Предавач је била професорка географије, родитељ – Владанка Недељковић, која је веома инспиративно и стручно, уз огледна и дидактичка средства, пренела присутним родитељима и деци најосновнија знања о овој јединственој планинској реци у Војводини. Садржаји предмета Свет око нас и Географија су, због своје интердисциплинарности, комплексности и динамичности, погодни за реализацију путем овакве амбијенталне наставе.

Река Нера је једина планинска река у Војводини. Спаја чак три заштићена подручја, а раздваја две пријатељске државе – Србију и Румунију. Нера је река у области Баната, у Србији и Румунији, лева притока Дунава. Нера је дуга 124 km. Површина слива је 1.240 km² и припада црноморском сливу. Нера извире у Румунији у Националном парку „Семеник“, пролази кроз природни резерват Национални Парк „Клисура Нере – Беушница“. У свом току кроз Србију протиче кроз Предео изузетних одлика „Караш – Нера“ и улива се у Дунав код Старе Паланке.

Дакле, река Нера је природна граница између Румуније и Србије. У Старој Паланци, у општини Бела Црква, Нера се улива у Дунав и следећи излет ускоро организујемо баш тамо, на ушћу Нере у Дунав.

Водило се рачуна и о поштовању епидемиолошких мера на разне начине. То нам је и помогло да унапредимо процес образовања наших младих, припадника како чешке и српске, тако и других националности, да се не осете запостављено и да унапреде своје знање и могућности за квалитетно провођење слободног времена.