26. 4. 2011.

Obeležen je Dan planete Zemlje

Dunav, prelepa i veličanstvena reka, koja spaja i ujedinjuje, predstavlja biser  naše zemlje.
Dunavska strategija je osmišljena u funkciji većeg prosperiteta, bezbednosti i mira za žitelje regiona, posebno kroz jačanje prekogranične, transregionalne i transnacionalne saradnje i koordinacije. Ovo čini da se na Dunavu i oko njega nalazi velika raznolikost prirodnih uslova, prirodnih staništa i različitih kultura, što sve čini da se na obalama ove reke i u njoj nalazi veliki prirodni i kulturni diverzitet. Upravo taj diverzitet je onaj najvažniji katalizator razvoja turizma. Za ovako veliko bogatstvo i očuvanost životnih staništa zasluge treba da ima zaštita prirodne sredine.
Škola plus u okviru realizacije IPA prekograničnog projekta sa Rumunijom, iz domena ekologije, pod nazivom: “ Sprečavanje zagađenja Dunava rudarskim otpadom u stvarnosti i medijska promocija”, a i u okviru svojih redovnih aktivnosti, obeležila je Dan planete zemlje u Staroj Palanci, na obali Dunava. Aktivnosti su bile mnogobrojne, intenzivne i kreativne. Očistili smo priobalje Dunava , posadili mlada stabla drveća, održali interaktivne stvaralačke radionice a najviše vremena posvetili smo alternativnom praćenju životne sredine na obali Dunava, što podrazumeva evidentiranje stepena zagađenosti biodiverziteta . Mnogobrojne članove Škole plus, u saradnji sa OO Crvenog krsta Bela Crkva,nije ni izuzetno jaka košava sprečila da svoja stečena znanja primene praktično i pokažu svima da Dunav treba voleti, kao sudbonosnu reku evropskog jedinstva.
 Samo zajednička briga oko očuvanja ove reke može sprečiti da  bahata samovolja i bezobzirno pljačkanje njene snage ne pretvori u zagađeni kanal Evrope. Ako bi se to desilo, nepovratno bi nestao čitav jedan svet, koji predstavlja i veliki dar prirode. Bio bi to čin ravan dobrovoljnom pristajanju na sopstveno uništenje. Dunavski region je heterogena oblast u ekonomskom, ekološkom i kulturnom smislu. Države u njegovom okviru dele brojne zajedničke resurse i medusobno su veoma povezane.To znači da se zbivanja u jednom delu veoma brzo prenose i imaju posledice po ceo region.