9. 6. 2013.

Saopštenje za javnost



Dunav je dragoceno nasleđe, kojim naša generacija mora da upravlja mudro, gradeći bolju budućnost




Proteklog vikenda članovi Škole plus –Dositej Obradović iz Bele Crkve pokazali su da im je nacionalna strategija za ulazak u porodicu evropskih zemalja na prvom mestu, i da je očuvanje Dunava, sudbinske reke Evrope, prioritet u neformalnom radu sa decom i omladinom. Ekološka je komponenta značajna za očuvanje Dunava.
Sezonalnost klime i očuvana prirodna sredina na Dunavu i njegovom priobalju su učinili da se ovde nalazi veliko bogatstvo i diverzitet flore i faune. Obale su obrasle zelenilom gde su svoje stanište našle brojne vrste ptica, dok je voda bogata ribom. Među biljkama značajne površine zauzima drveće, kao i veliki broj cvetnica i livadskog bilja kojima ove površine u priobalju pogoduju za razvoj. Osim toga, značajna je i hidrofilna vegetacija među kojom se ističu lokvanji. Ovako bogat biljni pokrivač pruža utočište velikom broju životinja, od kojih se svojom brojnošću i diverzitetom ističu ptičije vrste. Od ptica selica Dunav i njegovo priobalje svake godine posećuje veliki broj lasta, roda, labudova, pataka, kormorana, šljuka, dok su od ptica stanarice tu uvek prisutni vrabci, golubovi, gavrani svrake i brojne druge vrste. Vode Dunava su  veoma bogate ribom, zastupljene su sve riblje vrste evropskog kontinenta, među kojima se ističu šaranske vrste, smuđ, som, štuka i druge, kao i veliki broj rakova.
 Ovako veliko bogatstvo životnih staništa mora se sačuvati, o čemu su polaznici Škole plus dobili prave informacije na brojnim tematskim radionicama u Ekološkoj stanici, na samoj obali Dunava.
Povodom 05.juna, Svetskog Dana Zaštite Životne Sredine održana je tradicionalna akcija čišćenja priobalja Dunava, čime je skrenuta pažnja javnosti na značaj očuvanja biodiverziteta.Čitava armija dece, mladih, roditelja, nastavnika, saradnika...pokazala je meštanima naseljenog mesta Stara Palanka, ali i brojnim turistima i javnosti, da je priroda naša majka, da smo mi njene kćeri i sinovi i da nam je stalo da živimo u čistoj i zdravoj sredini.
Pored prirodnih bogatstava oko sebe, toga dana Škola plus imala je u gostima i bogatstvo etničkih različitosti.Dunav je reka koja spaja narode,tako da su simbolično  sa nama bili i učitelji iz Rešice, Rumunija, generalni Konzul Rumuna iz Vršca, predsednik  Zajednica Rumuna u Srbiji sa sedištem u Vršcu, kao i Filijala Bela Crkva, naši partneri iz Češke besede Kruščica, Predstavnici Crvenog krsta Bela Crkva, predstavnici Nacionalnog Saveta Čeha Bela Crkva, predstavnici Aktiva žena pri Subnoru Bela Crkva sa predsednikom, kao i predsednik opštine Bela Crkva Stanko Petrović.
Veliku pomoć imali smo i od direktorice JP Komunalac, čija je mehnizacija prevezla sakupljeno smeće, kao i od brojnih pojedinaca, a najveću podršku imali smo od lokalne samouprave.Ovu veliku manifestaciju pratili su i mediji:  regionalna TV Banat, lokalni radio Bela Crkva, Vršačka kula, BC Fleš, Libertatea, Dnevnik.
Stimulisanje mobilnosti učenika, nastavnika i istraživača unutar dunavskog regiona, organizovanje obrazovanja i učenja tokom celog života, želja je svakog pojedinca iz uprave Škole plus.Takođe smo obeležili i međunarodni Dan Deteta i podelili brojne nagrade, nakon šičćenja i likovnog stvaralaštva. Usledilo je i druženje, a mladi su sviranjem na gitari, i pevanjem,uz svesrdnu pomoć učitelja iz Rumunije kao i svih prisutnih, preneli svojim vršnjacima, koji nemaju prilike da se aktiviraju na ovaj poseban način,sledeću poruku : Mi smo čuvari osmeha!
Spremni ćemo dočekati Dan Dunava, radionice su u toku, a poslali smo i brojne poruke uoči  tog Svetskog Dana:

- ŽELIMO ZEMLJU CVEĆA, A NE SMEĆA.
- ŠTA UNIŠTIMO DANAS, NEMAMO SUTRA.
- VODA NIJE DA SE BOLEST PIJE.
- NE UNIŠTAVAJ ONO ŠTO NISI STVORIO!
- ZDRAVA PRIRODA - ZDRAVI LJUDI
 -NE BACAJ SVUDA SMEĆE, POVREDIĆEŠ CVEĆE
- NE ZAGAĐUJ PRIRODU, ONA JE DEO TEBE.
 -ČUVAJUĆI PRIRODU, OTVARAŠ BOLJI SVET.
- ČUVAJMO „IMOVINU" KOJU NAM JE PRIRODA DALA...
 EKO PORUKA  – DUNAVOM  DEČIJE ŽELJE PLOVE DA OSTVARE CVETNE SNOVE!

                                                                                                 
                                                                                           Odbor za medije Škole plus