9. 4. 2014.

Projekat: Etnodijalektološka istraživanja i promocija kulture Čeha na prostoru Srbije


Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja pod nazivom Etnodijalektološka istraživanja  i  promocija  kulture  Čeha  na  prostoru Srbije,  sprovodi Škola plus iz Bele Crkve.

Generalni cilj ovog projekta je istraživanje mehanizama (endogenih i egzogenih faktora) zahvajući kojima je mala češka populacija u uslovima gotovo dve stotine godina duge  dislociranosti od matice zemlje ipak zadržala svoj češki kulturni identitet.

Pojedinačni ciljevi projekta  odnose se na  etnodijalektološka istraživanja češkog jezika na prostoru Južnog Banata, podizanje svesti mladih o značaju očuvanja nematerijalne kulturne baštine,     podsticanje raznolikosti kulturnih izraza, promovisanje  tradicionalne kulture Čeha na prostoru Srbije. Etnodijalektološka istraživanja odvijaju se uz asistenciju stručnog konsultanta iz Balkanološkog instituta SANU, Beograd, prof.dr Biljane Sikimić.
Smatramo da će realizacija projekta motivisati i podstaći mlade pripadnike češke zajednice da prepoznaju svoje kulturno nasledje i da nastave negovanje jezika i kulture Čeha. Pojam kulturne različitosti biće im predstavljen ne kao mana već kao velika prednost. Sama činjenica da je velikom broju ljudi nepoznat termin nematerijalnog kulturnog nasledja predstavlja poseban izazov da se ovaj pojam demistifikuje.