18.05.2016.

Министарство спољних послова
Управа за сарадњу са дијаспором
Пројекат: "Сачувајмо традицију - отворимо границе"


Драги пријатељи,
 Након што је на наш међународни наградни конкурс "Тако ми је причала моја бака " пристигло 778 ликовних и 613 литерарних радова, чланови комисије, у следећем саставу:

Комисија за ликовне радове:

1. Јасмина Туртуреа, наставница разредне наставе;
2. Александар Александровић, ликовни уметник, члан УЛСА Бела Црква;
3. Николета Марку, професорица разредне наставе.

Koмисија за литерарне радове:

1. Јасмина Туртуреа, наставница разредне наставе;
2. Светлана Олариу, професорица разредне наставе;
3. Јасмина Стехлик, васпитачица

има веома тежак задатак и састајe се свакодневно. Морамо да напоменемо да је након много консултовања и проналажења начина да се награди што већи број талентоване деце, Срба из дијаспоре, као и остале деце широм Србије и региона, комисија одустала од првобитне идеје да се награде деца по категоријама. На тај начин била би многа деца ускраћена да уђу у ужи избор. Такође, водило се рачуна да се награде деца која су се посебно потрудила и приказала нам кроз песму, причу или ликовни изражај српске обичаје и традицију Срба.

Напомињемо да је Конкурс имао циљ да дочара фолклорне обичаје и сеоске прославе Срба. Посебно је интересантно то да су радови деце на веран начин приказали сеоски народни обичај и прославе које су сачуване и до данашњих дана.

Одлука стручне комисије је да се награди већи број ученика него што је то у тексту конкурса предвиђено, јер су радови изузетно квалитетни и испуњавају услове конкурса, тако да ће се до петка објавити списак 10 награђених ученика за литерарне радове и 10 награђених ученика за ликовне радове. Неће бити квалификовани по узрасту и месту које су заузели, већ ће свих 20 награђених ученика имати равноправан статус - НАГРАЂЕНИ.

Веома нам је значајно да је стигао велики број радова из Дунавске клисуре од Срба из Пожежене, Радимне и Мачевића у Румунији, где се налазе српске школе и које промовишу један од најзначајнијих резултата пројекта, а то је подизање свести Срба у Румунији о потреби очувања свог идентитета.

Радује чињеница да је конкурс у потпуности успео и остварио све циљеве које смо поставили. Хвала свима још једном!

Пратите нас!