27. 6. 2016.

DUNAVE, DUNAVE MOJE MORE


Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine                                 
             Republička direkcija za vode



U susret  Medjunarodnom Danu Dunava u okviru projekta "Dunave, Dunave, moje more", Škola plus  organizovala  je centralnu  manifestaciju koja je održana u Ekološkoj stanici u Staroj Palanci, na samoj obali Dunava. Članovi Škole plus  iz Bele Crkve pokazali su da im je nacionalna strategija za ulazak u porodicu evropskih zemalja na prvom mestu i da je očuvanje Dunava, sudbinske reke Evrope, prioritet u neformalnom radu sa decom i omladinom.

Centralna manifestacija u okviru projekta: "Dunave, Dunave, moje more", podržanog od strane Ministarstva poljoprivrede, Republičke direkcije za vode, imala je za cilj da se skrene pažnja javnosti na značaj očuvanja biodiverziteta Dunava i njegovog priobalja. Čitava armija dece, mladih, roditelja, nastavnika, saradnika...pokazala je meštanima naseljenog mesta Stara Palanka, ali i brojnim turistima i javnosti, da je priroda naša majka, da smo mi njene kćeri i sinovi i da nam je stalo da živimo u čistoj i zdravoj sredini. Kao i svake godine manifestaciju je donacijom podržala i kompanija Coca- Cola HBC.

Bogatstvo životnih staništa kojima obiluje Dunav i njegovo priobalje mora se sačuvati, o čemu su polaznici Škole plus dobili prave informacije na brojnim tematskim radionicama u Ekološkoj stanici i INFORMACIONOM CENTRU u Staroj Palanci , na samoj obali Dunava, koji je formiran tokom sprovodjenja IPA PREKOGRANIČNOG PROJEKTA  SRBIJA – RUMUNIJA.
Tokom manitestacije održane su: sportske igre na otvorenom pod nazivom: „Dunavske igre bez granica“, kreativna  radionica na otvorenom pod nazivom: „ Za Dunav baci pet “ (Oslikavanje dunavskog murala), a članovi Škole plus imali su i priliku da prisustvuju nastanku umetničkog dela, slikarskog rada naše saradnice, slikarke Milane Jovanović iz Udruženja likovnih umetnika ULSA. U popodnevnim časovima usledio je obilazak ušća reke Nere u Dunav i edukativna radionica na terenu.

Pored prirodnih bogatstava oko sebe, toga dana Škola plus imala je u gostima i bogatstvo etničkih različitosti. Dunav je reka koja spaja narode, tako da su simbolično  sa nama bili i učitelji iz Rešice, Rumunija, potpredsednik  Zajednice Rumuna u Srbiji gospodin  Mihailov Stevan, te delegacija SUBNOR-a Beograd na čelu sa pukovnikom  Borom Ercegovac. Prijatelji manifestacije i ovoga puta  bili  su prisutni i to predstavnici  Opštine Bela Crkva, Crvenog krsta Bela Crkva na čelu sa gospodinom Radonjić Vladimirom, Dom za decu i omladinu "Vera Radivojević" na čelu sa direktorom Sekulić  Dragoljubom, Aktiv žena SUBNOR-a Bela Crkva na čelu sa predsednikom Branislavom Jovanovićem, Turistička organizacija na čelu sa gospodjom Bogosavljević Zdenkom, kao i zamenica predsednika  opštine Bela Crkva gospodja Violeta Simić. Ovu veliku manifestaciju pratili su i mediji:  Radio Bela Crkva, BC Fleš, Dnevnik i radio Reper 24 iz Rešice, Rumunija.