22. 7. 2016.

Česi naši prijatelji

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje,
upravu i nacionalne zajednice














Škola plus i ove godine, već tradicionalno skreće pažnju javnosti da je tolerancija poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim i svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju. Projekat Česi naši prijatelji podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice uptravo ima za cilj jačanje međunacionalnog poverenja.

U Školi plus već dugi niz godina rastemo sa saznanjem da je tolerancija harmonija u različitostima. Negovanjem multikulturalnosti i tradicije češke nacionalne zajednice utičemo na stvaranje uslova da 
se učenici, pripadnici različitih nacionalnih zajednica, bolje međusobno upoznaju kao i da steknu dodatna znanja o istoriji, kulturi i drugim važnim činjenicama o suživotu.


U okviru realizacije projektnih aktivnosti održane su radionice sa sledećim temama:

- Hajde da se družimo;
- Da li možemo da se razumemo; 
- Poštujmo razlike, poštujmo tradiciju;
- Mostovi tolerancije;
- Različiti, a ipak naši prijatelji;
- Sličnosti i razlike, stereotipi i predrasude, diskriminacija, identitet;

Takodje su organizovane posete Regionalnom istorijskom arhivu u Beloj Crkvi te muzejskoj postavci – etnografskoj zbirci čeških upotrebnih predmeta, knjiga i starih fotografija.

Na taj način učesnici projekta, članovi Škole plus, imali su priliku da steknu nova saznanja o postojanju Čeha koji su njihovi prijatelji i komšije i koji neguju svoje tradicionalne kulturne vrednosti.