24. 10. 2016.

Заштита природних вредности









Минулог викенда чланови Школе плус искористили су златну јесен и у оквиру пројекта ,,Сачувајмо природне вредности“ подржаном од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине посетили насељена места Гребенац и Дупљају. Гребенац се налази на рубу Делиблатске пешчаре а Дупљаја је насеље које има добар географски положај, а изграђена је на контакту Малог песка и долине Караша, северозападно од Беле Цркве. Село представља раскрсницу између Банатске пешчаре, Малог песка и долине Караша, што је нарочито било значајно у прошлости. Посетили смо и тзв.Град, који је археолошки вишеслојни локалитет и налази се на троугаоној узвишеној лесној основи. Локалитет је веома оштећен. Прва сондажна ископавања почела су 1972. а систематско археолошко истраживање 2001. године. На овом налазишту откривена су чувена Дупљајска колица.Поменута колица стара су око 3500 година и потичу из средњег бронзаног доба. 

Реализовали смо и интерактивне радионице на теме: Туристички потенцијали Делиблатске пешчаре и Археолошка налазишта Јужног Баната, које су биле веома посећене и интересантне.

Школа плус наставља едукацију младих у циљу примене европских стандарда у домену унапређења квалитета животне средине и утиче на промену система вредности одрживог развоја. На тај начин имплементирамо један од значајних циљева пројекта а то је заштита локалне средине од деградације.

                                                                                     Јасмина Туртуреа, учитељица









Мишљења и ставови изражени у овој публикацији искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства пољопривреде и заштите животне средине.