21. 7. 2018.

Летња Школа плус 2018.



У оквиру реализације програмских активности ЛЕТЊЕ ШКОЛЕ ПЛУС подржаном од стране Министарства спољних послова Републике Србија, поред бројних радионица намењених српској деци из Дунавске клисуре у Румунији, чланови Школе плус организовали су и школу српског језика и културе. Била је то прилика да кроз посету културно историјским знаменитостима Беле Цркве, Вршца и околине, деца и просветни радници из Србије и Румуније промовишу српску културу и традицију.


Школа плус од 2006. године има потписан Протокол о сарадњи са Савезом Срба из Румуније и асоцијацијом Томиленд из Молдаве Нове у Румунији. Током ових дванаест година заједнички је реализован велики број пројеката и акција. У оквиру реализације пројектних активности органозоване су радионице намењене српској деци из ОШ из Радимне и Пожежене у Румунији и околних места кроз школу српског језика и културе и осмишљене активности и радионице. Такође су органозоване спортске активности, игре без граница, излет на ушће Нере у Дунав те излет на Лабудово окно. То је била и прилика да деца из Румуније упознају обичаје и културу свога народа на његовим изворима, а деци из Србије да размене искутства са вршњацима из Румуније и упознају вредности различитих култура.


Циљеви програмских активности усмерени су на:
- Очување културног идентитета Срба и допринос неговању Културе сећања;
- Очување свести о припадности српском идентитету;
- Очување и промоцију српског језика, неговање културе и традиције Срба те развијање свести о националном идентитету Срба;

Српска деца и млади из Румуније као и чланови Школе плус имали су прилику да поред обилазака и радионица, креативно стварају, као и да размене контакте како би даље наставили комуникацију и дружење.