17. 9. 2018.

Бициклистички караван Школе плус - Трка чешко-српског пријатељства


Школа плус већ традиционално, седми пут заредом одржава бициклистички караван под називом: „ Трка Чешко - Српског Пријатељства“, под покровитељством Министарства иностраних послова Чешке Републике, Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, као и у сарадњи са локалном самоуправом, Националним саветом Чешке националне мањине, Спортским савезом Бела Црква и бројним пријатељима Школе плус.
У каравану који је возио од Беле Цркве до Чешког села  учествовало је 96 активних возача а у Чешком селу је било присутно 136 чланова и пријатеља Школе плус. Караван је пратило десетак редара из редова организатора као и неколико аутомобила, за потребе безбедније вожње свих учесника. Посебно радује чињеница да је у каравану учествовао и учитељ чешког језика из Чешке Републике Станда Хавел, са својом породицом. Прелепа слика младости али и искуства, насмејаних и пријатељских лица и пуно срце подршке и љубави!
У предивној природи у Чешком Cелу одржали смо атеље на отвореном, рецитовало се на оба језика а посетили смо и Музеј Чеха, уз кратко предавање. Игралиште је након тога било препуно дечије граје и веселих узвика.
Промовисали смо чешку културу и традицију као и здраве стилове живота.Промовисали смо Белу Цркву и Школу плус кроз  рекреацију, културу, уметност,  традицију... а све у стилу добрих домаћина. Сваки учесник је добио мајицу, пљескавицу, јабуке и брескве, чешки сладолед, освежење...а поделили смо и бројне награде. Захваљујемо се посебно родитељима наших ученика, који схватају значај акција Школе плус, као и важност рекреативног боравка у природи.
Све је протекло безбедно, уредно, пријатно и под будним оком наших редара и Полицијске управе Бела Црква. Растали смо се у поподневним часовима. Караван је возио назад  истом трасом и уз безбедност на високом нивоу.  Поруке захвалности носиле су исту жељу свих учесника, да се и догодине дружимо на исти начин.


                                                                                                                        Јасмина Туртуреа