29. 6. 2019.

Ја волим Дунав




Већ традиционално, Школа плус имплементира програм  едукације деце и младих у  циљу подизања свести о важности очувања и заштите реке Дунав и обележавање Дана Дунава, а под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичка дирекција  за воде.

Ове године, у сарадњи са Удружењем за заштиту Дунава и Саве Србије, акценат је посебно стављен на развијање еколошке свести и изграђивања новог односа према животној средини, њеној природној и друштвеној компоненти као и на напуштање досадашњег незаинтересованог приступа заштити животне средине.
Пре главне манифестације реализовале су се радионице у просторијама Школе плус, на којима смо, поред едукације, припремали и израђивали визуелна и експонатска решења и стварали макете тврђава, како на Дунаву у Србији, тако и замкове у градовима кроз која пролази ова величанствена међународна река.
На самој обали Дунава, испред Еколошке станице, одвијала се главна манифестација Дан Дунава 2019.г. на којој су многобројни млади са својим родитељима, професорима, сарадницима и гостима имали прилику да учествују у иновативним и мултимедијалним садржајима. Прва активност била је видео пројекција слива Дунава кроз Србију, а затим је уследио квиз “ Оријентиринг на Дунаву“ који је обухватао обилазак  Лабудовог окна, кроз  едукативну радионицу на терену, а све  под вођством учитеља из Чешке Станислава Хавела. Чланови група имали су задатак да пронађу питања, одговоре на њих и уз помоћ мапе, по неравном и песковитом терену врате се назад на старт. Све је помно пратила комисија која је водила рачуна како о томе да деца буду безбедна, тако и о времену и поштовању правила задатог квиза.

Уследила је уметничка радионица, креативни  студио на отвореном под називом  „ На лепом плавом Дунаву “ ( замкови на Дунаву и замкови у Чешкој ). Ову надасве надахнуту и иновативну радионицу водиле су академска сликарка Тереза Стаменковић и уметница из Чешке Алена Хавлова.  Атмосфера је била радна, опуштена, позитивна и имала је стваралачки задатак – да покажемо колико волимо Дунав и колико је ова важна река, као природни ресурс, наше благо.

Још једна радионица успела је да заинтересује све присутне о важности правилног понашања на рекама, а то је практична радионица на отвореном, под називом: „Вршњачка едукација из основа прве помоћи “. Била је то показна и практична презентација Црвеног крста и младих волонтера, која је пружила најмлађима основе пружања прве помоћи, уколико је то неопходно.
Такође занимљив део био је и уручивање диплома и награда из свих области, како за најбоље такмичаре, тако и за оне који су били вредни, креативни, најмлађи па и за оне који су први пут учествовали у нашим активностима.
Кроз све ове активности укључили смо   ширу  јавност  како би се релизовао  главни циљ програма, а то је  едуковање и подизање свести грађана о важности очувања и заштите реке Дунав и о рационалној употреби водених ресурса.
Са нама су били као и увек бројни пријатељи Школе плус, који су пружили подршку, а то су: Општина Бела Црква на челу са председником општине Дарком Богосављевићем, Национални савет чешке националне мањине, Црвени крст Бела Црква, Чешка беседа Крушчица, Colegiul national „Mircea Eliade“, Resita, Савез Срба у Румунији, Фото ФЛЕШ Бела Црква и Радио телевизија Војводине РТВ 2.

Наравно, највећу захвалност дугујемо родитељима наших ученика, који су у огромном броју доказали да схватају значај наших напора да едукујемо становништво, у циљу примене европских стандарда, посебно у домену унапређења  квалитета животне средине кроз овакве и сличне  еколошке акције и тематске радионице.