11. 7. 2021.

Књига је највећа светковина писане речи

Књига је јединствена, преносива магија, Стивен Кинг



  Читање за многе представља магично искуство, јер се тада нађете у потпуно другом времену. То је потпуно нов и непознат свет.Кроз читање осећате емоције које пре нисте искусили и видите другачије животне перспективе.

Пројекат који реализује Школа плус –Доситеј Обрадовић Бела Црква а који је подржан од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, под називом: “ Промоција фонда старих и ретких књига Чешке библиотеке” обухвата представљање културних добара од изузетног значаја за чешку националну заједницу. Реализацијом пројекта обезбеђују се услови за остваривање и заштиту културног идентитета чешке националне мањине у Републици Србији . Такође се обезбеђују услови за равномеран културни развој у Републици Србији и децентрализацију културе. Пројекат подразумева упознавање шире јавности са фондом старих и ретких књига из књижног фонда Чешке библиотеке. Треба напоменути да је библиотека оформљена 1922. године књигама које су дароване од стране Југословенских и Чехословачких институција. Такође, 60-их година у библиотеку је пребачен библиотечки фонд тадашњих београдских удружења Чеха, која су основана крајем деветнаестог века. Укупан број књига прелази 4.500 примерака. Међу делимично и нестандардно класификованим књигама налазе се старе и ретке књиге које су издвојене, физички и каталошки. 

Нашим младим полазницима, као и њиховим родитељима и просветним радницима, пружена је могућност да посете институције чешке културе, као и да се на радионицама ближе упознају са фондом старих и ретких књига. Школа плус истиче да има потписане протоколе о сарадњи са Националним саветом Чеха као и са Чешком беседом Крушчица, са којима промовише чешки језик и културу на најбољи могући начин. Пренели смо магију која је путем сазнања о старим књигама преносива, јер су оне највеће благо и извор инспирације, и зато мотивишемо све присутне на читање. На тај креативан начин стварамо варнице и палимо ватру, јер је сваки прочитан слог по једна варница.

Током реализације овог значајног пројекта за чешку заједницу и шире, преовладавала је порука једног старог записа, који гласи: “Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу оног ко је чита.”