16. 11. 2021.

Најбољи тата на свету – мој тата






Чланови Школе плус настављају са активностима предвиђеним програмом унапређења стваралаштва деце, као и истицање значаја улоге оца у подизању детета.

Реализација пројекта: “Отац је мој ослонац,”подржан од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова доприноси унапређивању социјалне укључености очева и њиховим сталним ангажовањем у ваннаставним активностима деце. Поменути програм је имао неколико фаза. Кроз непосредно дружење и заједнички боравак у Дану толеранције, изградили смо ближи однос очева са децом. Основни проблем који смо желели да решимо је промена ставова према родитељству.

Родитељство је у Србији претежно изједначено са материнством, што подразумева огромно ангажовање и исцрпљивање жена, мајки за своје ближње, за децу, супруга, домаћинство. Према томе, једна од стратегија да се подстакне више рађања,односно креирање погодне климе за одлуку о рађању наредног детета.

У топлој и креативној атмосфери, препуној дечијих осмеха упућених татама, осетило се да је управо то недостајало нашој деци – да се очеви баве њиховим слободним временом.Тиме смо оставили простора и времена да мајке размишљају о могућности рађања још деце.

Посебан акценат ставио се на едуковање младих лидера, који сутра могу бити предлагачи и покретачи конкретних акција, и тако могу дати свој допринос решавању конкретних проблема у својој локалној заједници.