21. 8. 2022.

Родна равноправност као наша предност





Школа плус је организација која се годинама бави едукацијом у сарадњи са локалном самоуправом, многобројним пријатељима Школе плус и партнерским организацијама.

Чланови Школе плус наставили су имплементацију програма под називом: Родна равноправност - део свакодневног живота, усмерен на отклањање дискриминације и рушења предрасуда и стереотипа о родним улогама у друштву а подржан од стране Завода за родну равноправност АПВ.
Како бисмо наставили  да анимирамо друге субјекте, пре свега локалну самоуправу, у смислу подршке за продужење реализације овог пројекта и бављења проблематиком социјалног укључења, окупили смо заинтересоване партнере и кориснике. У жељи да отклонимо дискриминације и рушења предрасуда и стереотипа о родним улогама у друштву, одржали смо информативни састанак. Присустнима смо ставили акценат на феномен недовољног рађања деце, као и на значајну улогу очева.  Истицање значаја улоге оца у подизању детета, промовисање очинства и његовог значаја за лични идентитет, стварањем повољније климе према очевима у друштву, желимо да остваримо кроз предложене радионице.
Школа плус, као организација која се већ 20 година бави едукацијом, односно подизања образовног нивоа сматра да својим ангажовањем на локалном нивоу може дати допринос кроз едукацију деце и њихових родитеља у домену пронаталитетне политике.
Учесници пројекта биће обучени да своја знања преносе другима а посебан акценат ставиће се на едуковање лидера који сутра могу бити предлагачи и покретачи конкретних акција и дати свој допринос решавању конкретних проблема. 
Оваква врста едукације није до сада постојала  у локалној средини  те процењујемо да ће за њих бити заинтересовани многи корисници.

У вези са за  Стратегијом за подстицање рађања Школа плус је проценила да може дати свој допринос у делу:
- рушења предрасуда и стереотипа о родним улогама у друштву и
- истицање значаја улоге оца у подизању детета кроз промовисање очинства (снижавања психолошке цене родитељства);
Укључивањем Школе плус у едукацију остварило би се проширивање учесника процеса едукације о популационим питањима ван система образовања и васпитања.

Упознали смо заинтересоване да смо у нашем дугогодишњем раду са децом и омладином констатовали  да су мајке углавном те које се активно укључују у рад Школе плус, сарађују са децом и подстичу њихову креативност. Овога пута одлучили смо да циљна група осим деце буду и њихови очеви који до сада нису имали прилике да активно учествују у нашим програмима. На тај начин даћемо свој допринос промени ставова о родитељству и промовисању очинства.