28. 2. 2011.

Realizacija aktivnosti u okviru prekograničnog IPA projekta sa Rumunijom



U toku realizacije  aktivnosti u okviru prekograničnog projekta CBC - IPA Romania – Serbia  „ Projekat sprečavanja  zagadjenja Dunava rudarskim otpadom u stvarnosti i medijska promocija “ u prostorijama Škole plus u Beloj Crkvi 19.02.2011.godine održane su radionice sa volonterima kao i sastanak tima za implementaciju projekta. Nosilac projekta je GEC Nera iz Rumunije a partneri su sa rumunske strane Opština Pojejena a sa srpske strane  pored Škole plus iz Bele Crkve  i Veliko Gradište. Oblast delovanja po projektu obuhvata opštine Moldava Nova , Pojejena , Veliko Gradište i Bela Crkva.
Motiv nosioca projekta je sprečavanje zagadjenja Dunava rudarskim otpadom jer je veliki broj rudnika u delu županije Karaš Severin  / Moldomin / zatvoren što je rezultiralo velikim količinama rudarskog odpada koji nije blagovremeno i pravilno deponovan prema standardima evropske  unije.  Ove  deponije  i   danas  predstavljaju  veliku  opasnost sa stanovišta degradacije zemljišta, degradacije vegetacije i useva , obolevanja stanovništva zbog udisanja zagadjenog vazduha, zagadjenje izvora pitke vode te negativnog uticaja na turizam i biološku raznovrsnost u zoni dva velika prirodna rezervata Portile de fier ( Rumunski Djerdap ) i prirodnog rezervata Deliblatske peščare. Uključivanjem ove četiri opštine kao i nevladinih ekoloških organizacija doprineće se smanjenju zagadjenja i poboljšanju upravljanja rudarskim otpadom kao i pravilnom informisanju stanovništa iz ovih oblasti o postojanju ekološke opasnosti  od rudarskog odpada.

Volonteri  Škole plus  sa  pažnjom  su  pratili  prezentaciju mikroregije Dunav – Karaš
- Nera kao i edukaciju koja je zatim usledila. Gospodin Alin Šušan, iz rumunskog dela tima, uspostavio je odličnu saradnju sa volonterima tako da su gotovo svi prisutni uzeli učešće u interaktivnoj diskusiji. Naši volonteri predhodno su već prošli nekoliko obuka kao i testiranje na temu: alternativno praćenje životne sredine i biodiverziteta i specifičnost  terminologuje u oblasti zaštite životne sredine. Posebno smo ponosni na rezultate naše učenice Kuželka Ine koja je ostvarila najbolje rezultate u testiranju i tim povodom osvojila  nagradu.

Škola plus sa ponosom ističe svoje angažovanje u IPA projektu kao jedine organizacije sa teritorije opštine Bela Crkva koja učestvuje u prekograničnom projektu.