18. 4. 2011.

Uspešna implementacija IPA projekta

Volonteri iz Rumunije i Srbije realizuju u 2011g. aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine u zaštićenim prirodnim područjima Južnog Banata.

U periodu 26. mart-5.april 2011.godine, 40 volontera iz Rumunije i Srbije završili su kurs za sticanje sposobnosti i kvalifikacija da postanu ekološki agenti zaštite životne sredine, vezano za alternativni monitoring u zaštićenim prirodnim oblastima Južnog Banata.

Kurs je realizovala Ekološka grupa za saradnju Nera  iz Rumunije, u partnerstvu sa Školom plus iz Bele Crkve, Srbija, u periodu decembar, 2010.- mart, 2011.godine, a u okviru prekograničnog projekta” Sprečavanje zagadjenja Dunava rudarskim otpadom u stvarnosti i  medijska promocija”, finansiranom od IPA prekograničnog programa  Rumunija- Srbija.

Kurs su pohadjali volonteri iz : Poljoprivedne škole Oravica, Industrijske škole “Matias Hamer”Anina, Industrijske škole Moldova Noua; NVO Škola plus “Dositej Obradovic”Bela Crkva; Učenici iz Velikog Gradišta i studenti iz Temišvara.

U periodu april-novembar, 2011. polaznici kursa realizovaće aktivnosti vezane za prepoznavanje glavnih fenomena zagadjivača životne sredine,informisanje i higijenizaciju zaštićenih prirodnih oblasti, kao i promociju ekoturizma.
Posebna pažnja posvetiće se vodenoj površini nagomilanoj otpadom u blizini rudnika Tausani-Bosneag,koja pripada SC Moldomin-Moldova Nouaodakle se više od 40 godina zagadjuju naselja na teritoriji Rumunije i Srbije.