23. 3. 2012.

Učenje stranih jezika u Školi plus

U jedanaestoj godini uspešnog i permanentnog neformalnog rada sa decom i  omladinom,podrška lokalne samouprave , roditelja i svih relevantnih činilaca naše sredine ,dokaz  je   da smo na pravom putu, poštujući osnovne vrednosti življenja: jednake mogućnosti za sve mlade, poštovanje dečijih prava, razvoj tolerancije, humanih odnosa i neformalnog doživotnog obrazovanja. Samo aktivni mladi, uz našu stručnu pomoć, povećavaju svoje šanse da adekvatno odgovore na sve izazove koji se postavljaju pred njih.Mi im u Školi plus iz godine u godinu inoviramo sadržaje,tako da smo od ove školske godine uveli učenje stranih jezika,češki i engleski, sa stručnim kadrom , koji uz ogroman broj zainteresovane dece i omladine kroz pesmu, igru, prezentacije na video bimu i koristeći svu raspoloživu tehniku današnjice - interaktivno u malim grupama dolaze do proverenih rezultata.Prošlo je vreme suvoparnih časova sa tablom i kredom...kod nas je digitalizacija prisutna na svim radionicama.
Mi gledamo dugoročno, i sa tog stanovišta mladi imaju ključnu ulogu u oblikovanju svoje budućnosti.Mi ih u Školi plus učimo da se otvore ka drugima, da razmenjuju iskustva i podstičemo njihov osećaj za aktivno gradjanstvo i učešće u demokratskom životu.Podstičemo ih da pronalaze svoj način učešća, da eksperimentišući aktivno traže najbolja rešenja za konkretna interesovanja.
Ove godine imali su prilike da se susretnu na terenu sa arheolozima sa Filozofskog fakulteta, koji su bili smešteni u našoj zgradi na obali Dunava, te su nam znalački i pitko ispričali priču na terenu. Člаnovi Škole plus  sаznаli su nešto novo o srednjovekovnoj prošlosti svogа krаjа. Gospodin mr Dejаn Rаdičević sа svojim sаrаdnikom, bio je odličаn vodič kroz istoriju. On nаm je tom prilikom rekаo: „ Srednjovekovnа prošlost Bаnаtа je  velikа tаjnа, njeno otkrivаnje svodi se nа skromnu količinu podаtаkа koji su već odаvno proučeni. Čitаvа stolećа su u potpunoj tаmi. Jedino аrheologijа može pružiti odgovore nа pitаnjа ko je i u kаkvim uslovimа živeo nа ovom području i kаkvа je bilа kulturа žiteljа Bаnаtа. Nedostаju nаm sistemаtskа istrаživаnjа а ovo u Dupljаji je nа dobrom putu dа postаne tаko.“ Iskoristili smo dobro tu privilegiju boravka sa njima, spremamo kataloge sa živopisnim i nesvakidašnjim slikama.
Implementaciju velikog IPA projekta sa partnerima iz Rumunije kao jedina NVO iz Bele Crkve, ocenila je  EU komisija visokom ocenom, a naši Eko Agenti obučeni po evropskim principima mogu da se ponose  znanjem i razmenom iskustava sa vršnjacima iz Rumunije.Naši pojedini mediji su takodje pored nas dobili visoku ocenu.To nam sve služi za ponos.
Posebnu pažnju obraćamo na razvijanje odnosa prema lokalnoj zajednici, koji počiva na razumevanju zajednice, svih njenih specifičnosti ali i uključivanje svih relevantnih učesnika,bez obzira na nacionalnost,veroispovest i druge razlike koje nas zbližavaju, jer dostizanje značajne promene, podrazumeva učešće svih nas.Naš partnerski odnos doprinosi da se život u Beloj Crkvi unapredi u otvoreno i moderno demokratsko društvo,gde mi odrasli dajemo prostor mladima da se osnaže i da praktično primene naučeno.
 Mi u Školi plus od samog osnivanja daleke 2001.godine, idemo 3 koraka napred u odnosu na formalno obrazovanje.Shvatili smo cilj našeg postojanja, a to je da budemo pokretači i zagovorači  aktuelnih strategija, kako zemalja u našem okruženju, tako i nacionalne strategije, iz raznih oblasti.
Mi se bavimo i ekstremnim klimatskim promenama , biodizelom, unapredjenjem zaštite životne sredine u svim segmentima, revitalizujemo stare zanate kroz izuzetne istraživačke posete, po prvi put deca čuju za ime Vasko Popa na našim kreativnim radionicama, i pripremaju izložbu sa saradnicima o njegovom veličanstvu Dugme. Bavimo se medijima i njihovom digitalizacijom,izradjujemo web prezentacije...a najviše od svega pospešujemo i negujemo sve etničke zajednice koje žive sa nama, a ne pored nas.O tom radu dobili smo i medjunarodne diplome.
Smatramo da je to privilegija biti član Škole plus, na čijim nedeljnim druženjima u Staroj Palanci na obali Dunava, ne bude nikada manje od pedesetoro dece, omladinaca i roditelja, a svaki put se ugleda neko novo i nasmejano lice.Ali, staro se ne zaboravi.
   I zato, uključi se u vojsku sposobnih, darovitih, hrabrih i odvažnih mladih ljudi koji znaju šta hoće-bolji i kvalitetniji  život za sebe i druge, koristeći prednosti prisustva češke, rumunske, romske i ostale etničke zajednice, jer samo zajedno možemo do zvezda.Za ovo proleće pripremamo još ambiciozniji plan, jer je dece sve više a time i njihova zainteresovanost neiscrpna.
Ne dozvolite da život prolazi pored Vas!