12. 1. 2012.

Velika promo akcija


Aktivnosti u okviru prekograničnog projekta CBC - IPA Romania – Serbia  „ Projekat sprečavanja  zagadjenja Dunava rudarskim otpadom u stvarnosti i medijska promocija “.
Nosilac projekta /Lead partner/ je Ekološko društvo za saradnju GEC Nera iz Oravice, Rumunija, a partneri su sa rumunske strane Opština Pojejena, a sa srpske strane NVO Škola plus - Dositej Obradović iz Bele Crkve.

Projekat se implementira od decembra 2010.g. a sada je u završnoj fazi.

Pored velikog broja aktivnosti u toku dosadašnje  realizacije projekta, najavljujemo veliku promotivnu akciju u Velikom Gradištu 15.10.2011.g.sa početkom u 10 h, na kojoj će učestvovati svi partneri sa svojim uspešnim volonterima. Obučeni volonteri, tzv.Agenti zaštite životne sredine, deliće propagandni materijal, flajere, brošure, postere kao i impozantnu Belu knjigu, materijal koji je sačinjen sa svim rezultatima aktivnosti i monitoringa u vidu utvrdjivanja trenutnog stanja životne sredine, sa svim relevantnim činjenicama i argumentima. Skrenuće se još jednom pažnja široj javnosti o vrsti i stepenu zagadjenja rudarskim otpadom,  kako  u  Rumuniji,  tako i u Srbiji.

Volonteri Škole plus, vršnjački ekološki edukatori osposobljeni su da na terenu utvrde stepen zagadjenja, direktnim uzorkovanjem biodiverziteta, i u tom smislu davaće zainteresovanom stanovništvu konkrektne i relevantne informacije o stepenu i vrstama zagadjenja u našoj sredini.
Pozivamo sve zainteresovane gradjane da prisustvuju ovom velikom i značajnom dogadjaju, kako bi dobili prave informacije  i  podigli  nivo  svesti  o  tome  da  smo svi odgovorni za opasno širenje prašine, izazvane rudarskim otpadom iz napuštenih rudnika u našoj neposrednoj blizini, u Rumuniji.