30. 6. 2012.

Stop zagađenju - zagađenje mora da prestane odmah



EKO AGENTI ŠKOLE PLUS PORUČUJU:
„STOP ZAGADJENJU – ZAGAĐENJE MORA DA PRESTANE ODMAH“

Aktivnosti u okviru održivosti prekograničnog programa  IPA Fonda RomaniaSerbia,                projekat ” Sprečavanje zagadjenja Dunava rudarskim otpadom u stvarnosti i  medijska promocija”, finansiranom od IPA prekograničnog programa  Rumunija- Srbija“ se nastavljaju. Nosilac projekta  je Ekološko društvo za saradnju GEC Nera iz Oravice, Rumunija, a partneri su sa rumunske strane Opština Požežena, a sa srpske strane NVO Škola plus - Dositej Obradović iz Bele Crkve.

Škola plus iz Bele Crkve, Srbija, vršila je aktivnosti na monitoringu životne sredine i informativne aktivnosti  u opštini Veliko Gradište i Bela Crkva. Tačka javnog informisanja u Staroj Palanci bila je mesto okupljanja volontera i podele propagandnog materijala. Glavni izvor zagađenja potiče iz zatvorenog rudnika Moldomin iz Moldave Nove u Rumuniji. Iz ove deponije potiču fine čestice otpada u rudarstvu iz prerade rude bakra. Pojavom vetrova, Gornjak ili Košava, prašnjav materijal je dislociran od ovih vetrova (deflacija) i na taj način raspršuje se po o njivama sela u blizini Stare Moldove i Nove Moldove , Požežene, Mačešti (Mačević) iz Rumunije i sela Vinci, Požežena, Ram, Veliko Gradište, Vračev Gaj, Banatska Palanka i Stara Palanka, na teritoriji Srbije. Značajna količina materijala se prenosi u močvarno ostrvce Stare Moldove u Rumuniji i na močvarno područje Labudovo okno u Srbiji.
Poruke koje smo tom prilikom poslali glase: „Rumunska država je vlasnik kompanije  MOLDOMIN iz Nove Moldave. U svoje ime i u ime građana iz Velikog Gradišta i Bele Crkve, kao volonteri udruženja Škole plus " Dositej Obradović " poručujemo da po zakonu, imamo pravo da živimo u čistom okruženju.

Nedostatak angažovanja utiče na sve nas, uključujući i rumunske komšije.

Kompanija MOLDOMIN ušla je u likvidaciu 2010. Rumunska država ne može da likvidira  MOLDOMIN pre nego što izdvoji sredstva za likvidaciju zagađenja.

Dosta je zagađivanja koje trpimo više od 40 godina! Zagađenje mora da prestane  odmah!”