31. 7. 2013.

Prekogranični pedagoški susreti


"Nastavnik - promoter aktivnog građanstva i doživotno učenje" naziv je Simpozijuma održanog u Rumuniji, a u okviru projekta Škole plus iz Bele Crkve, podržanom od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, pod nazivom: „ Jačanje prekogranične kompetencije profesora srednje škole, sa obe strane granice „ , koji se odvijao u prostorijama Škole plus, u Staroj Palanci.
Evropska 2013. godina važna je za stručno usavršavanje nastavnog kadra u školama, kako bi se podigao nivo srednjeg obrazovanja u skladu sa ciljevima EU.U pogledu jačanja kohezije unutar uzajamnog razumevanja  građana je da olakša ostvarivanje prava građana na  slobodno kretanje i boravak unutar EU, obezbeđujući da oni lako mogu da vide informacije o njihovim pravima.
Evropska godina prosvetnih radnika podrazumeva organizovanje okruglih stolova, konferencija, seminara i ostalih vidova stručnog usavršavanja didaktičkog kadra. Dugogodišnja saradnja Škole plus  sa Didaktičkom kućom Karaš Severin iz Rešice, Rumunija, obuhvatala je zajednička delovanja na polju obrazovanja i razmene dobre prakse sa obe strane granice.
Glavni cilj našeg zajedničkog rada  je da nastavimo   komunikaciju i dijalog kroz  promovisanje različitosti i kreativnosti , stvarajući novu paradigmu u obrazovanju i obuci, kroz vezu sa evropskim standardima.Poznato je da pedagoški i obrazovni plan striktno sadrži tradicionalno obrazovanje, a ono je  u zemljama EU pa i delimično kod nas  pod jakim uticajem novih informacionih i komunikacionih tehnologija u obrazovanju. Na organizovanim seminarima  rumunske kolege  prenele su nam novu Evropsku dimenziju u obrazovanju,iz prakse, koja zahteva  otvorenost, komunikacije, znanje, angažovanje u promociji programa i  učenja, zasnovan na timskom radu, saradnji i aktivnom učenju.


Želja nam je da ovakvi stručni  simpozijumi pokažu da je nastava umetnost, da ćemo  razmenom primera dobre prakse sa kolegama  iz Rumunije uneti u nastavu Međunarodnu notu, koja će doneti nove impulse u radu sa omladinom. Međunarodna didaktika predlaže prioritetne oblasti sa kojima se moramo baviti, kao budućim izazovima u oblastima obrazovanja i oblastima učenja, koje ćemo razraditi u drugoj fazi projekta.
Poruka sa stručnog Simpozijuma je: "Obrazovanje za evropsko građanstvo “ u kojoj se sadrži pohvala za  Školu plus, da ima važnu ulogu u neformalnom obrazovanju mladih a u okviru Mreže Škola plus za  jugoistočnu Evropu, čija je aktivna članica od 2001.godine.