29. 9. 2015.

KARAVAN ČEŠKO – SRPSKOG PRIJATELJSTVA














U cilju podizanja svesti kod dece, omladine i njihovih roditelja o važnosti fizičke kulture i usvajanja zdravih stilova života, već četvrtu godinu zaredom uz pokroviteljstvo Ministarstva inostranih poslova Republike Češke, Opštine Bela Crkva, Sportskog saveza Bela Crkva i  Crvenog krsta Bela Crkva Škola plus organizuje Karavan češko – srpskog prijateljstva.
Svojim prisustvom Karavan su uveličali gospodja Veronika Senjukova, konzulka u Ambasadi Češke u Beogradu, gospodin Željko Crnogorac, pokrajinski poslanik, gospodin Stanko Petrović, predsednik opštine Bela Crkva.
U Karavanu su učešće uzeli i Aktiv žena SUBNOR-a,  ambulantna služba Doma zdravlja, odeljenje unutrašnjih poslova MUP-a Bela Crkva, regionalna Televizija Banat, predstavnici štampanog medija BC Fleš kao i mnoštvo prijatelja Škole plus. U Karavanu  su  učestvali rekreativci od 5 do 65 godina. Ova tradicionalna menifestacija je  promocija sporta za sve,  uz edukativni karakter.
Biciklistički karavan Škole plus krenuo je u prepodnevnim satima, uz obezbedjenje Policijske stanice i ekipe Doma zdravlja, kao i uz obeležene redare iz redova organizatora. Karavan sa decom, omladinom, njihovim roditeljima i saradnicima Škole plus  kretao se kroz Crvenu Crkvu, sve do Češkog sela, ukupno više od devet kilometara, uz pauzu i neophodno osveženje. U Češkom selu  organizovana je poseta Muzeju Čeha, kraće predavanje, radionice,  osveženje, ručak i  igre na otvorenom. Interesantno je pomenuti da je Trka češko – srpskog prijateljstva dobila i svoju himnu prema ideji učiteljice češkog jezika Ilone Kirhnerove. Svi učesnici zajedno pevaju pesmu - himnu Cyklistika, češkog autora Jaromira Nohavice, uz muzičku pratnju i svesrdnu podršku učiteljice češkog jezika Ilone Kirhnerove, a ove godine uz pratnju i na klarinetu.
U dvorištu muzeja, nakon radionica, organizovano je druženje na češkom i srpskom jeziku, uz igre na otvorenom. Nakon toga usledila je podela nagrada za najsavesnijeg vozača, najmladjeg, najstarijeg, najbržeg, najupornijeg i slično, kako bi Tim za procenu vožnje mogao iz svih starosnih kategorija da podeli neku nagradu. Najmlađi vozač bio je Vuk Anđelić sa 5 godina a najstariji Mirjana Babić sa 65. Podelili smo diplome i nagrade i time motivisali decu i omladinu da koriste što češće vožnju biciklom, ali pravilno i bezbedno, kako bi im život bio kvalitetniji, zdraviji i kako bi stekli zdrave životne navike.
U popodnevnim časovima karavan je krenuo istim putem nazad u Belu Crkvu, uz obezbedjenje i redare koji su brinuli o bezbednosti svih učesnika Trke.