24. 9. 2016.

Partnerstvo civilnog i javnog sektora jača ekološku svest mladih






U prelepom prirodnom ambijentu, na obalama Dunava u Ekološkoj stanici Škole plus održana je još jedna uspešna i nadasve zanimljiva praktična biološka radionica.Ovoga puta predavač i voditelj bila je  Katarina Breka, doktorand sa Biološkog fakulteta, sa svojim saradnicima, koja se  uključila  u ekološku priču  u okviru  projekta Škole plus podržanom od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pod nazivom: "Sačuvajmo prirodne vrednosti". Ispričala je mnogo toga zanimljivog o predstavniku vodozemaca - Žabi, na kojima njen tim vrši ispitivanja u ovom lokalitetu.
Ciljna grupa ovoga puta bili su učenici 6.7. i 8.razreda OŠ „Dositej Obradović“ iz Bele Crkve, u saradnji sa direktorom škole Andrianom Juga i pedagoškinjom Danijelom Kašić Đurđev. Učenici su pokazali pored velike zainteresovanosti i zavidno znanje.Bilo je to zaista kvalitetno provedeno vreme, gde su učesnici pored teorijske obuke imali priliku da se upoznaju sa različitim rekvizitima i opremom, da učestvuju u neobičnom kvizu znanja i da najbolji dobiju nagrade.





Usledilo je i osveženje i u neformalnom druženju pojavila su se i  pitanja koja su pokazala da su mladi shvatili značaj Žabe kao simbola koji označava životne cikluse a u keltskoj kulturi se žaba smatrala gospodarom Zemlje. Zbog njene povezanosti sa vodom verovalo se da ona predstavlja sile izlečenja.
Hvala divnim kolegama, dr Srđanu Stamenkoviću, docentu Biološkog fakulteta, Katarini i saradnicima, direktoru OŠ „Dositej Obradović“, nastavnici biologije Stošić Ljubici, našim dragim roditeljima, kolegama i svim učenicima koji su iskoristili priliku da sa Školom plus budu  deo stručnog istraživačkog rada, što smatramo privilegijom ambijentalnog učenja.
Ciljevi projekta su širenje ekološke svesti o tome da su u čovekovoj životnoj sredini sve prisutnije posledice njegove radne delatnosti i da one često predstavljaju uzrok narušavanja ekološke ravnoteže. Bila je ovo prava promocija pomenutih aktivnosti.

                                                                                                      Jasmina Turturea, predsednica

Mišljenja i stavovi izraženi u ovom tekstu isključiva su odgovornost autora i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.