15. 11. 2016.

Karaš i Nera tu oko nas


U okviru projekta Škole plus podržanom od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pod nazivom: "Sačuvajmo prirodne vrednosti"prošlog vikenda posetili smo predeo izuzetnih odlika “KARAŠ-NERA” koji se nalazi u jugoistočnom Banatu, duž granice Srbije i Rumunije i sastoji se od tri prostorne celine: „Karaš“„Mali pesak“ i „Nera“. Prostorna celina „Karaš“ obuhvata deo velike mrtvaje Karaša kod Kajtasova, nastale prokopavanjem kanala DTD. Ovo područje ima svetski značaj: uklјučeno je u međunarodne ekološke mreže i vrednovano je kroz Ramsarsku konvenciju. Reka Nera predstavlјa ekološki koridor od međunarodnog značaja dok su peščare i stepe, kao najupadlјiviji predeo dinskog relјefa u Srbiji, prioritet za zaštitu u celoj Evropi. Upravljaču, stručnim i inspekcijskim organima slede veoma teške i odgovorne dužnosti da očuvaju ovo područje na korist prirode i lokalnih zajednica, a posetiocima se pruža mogućnost da upoznaju ovo, po mnogo čemu, jedinstveno prirodno dobro.

Bila je ovo jedinstvena prilika da se upoznamo sa osobenostima ovog područja kao i sa njegovim karakteristikama, a to je prisustvo riba karakterističnih za brdske reke, dvoprugaste uklije i potočne mrene, kao i manića, retke i ugrožene vrste. Herpetofaunu ovog područja karakterišu stepski gušter i smuk. Tekunica je životinjska vrsta koja se nalazi na svetskoj Crvenoj listi ugroženih vrsta. Niska zeljasta vegetacija i suva podloga pašnjačkih terena ključni su za opstanak tekunica koje su, kao omiljeni plen, neophodne za opstanak orla krstaša i drugih ugroženih grabljivica.

Izuzetno poučno i kvalitetno iskustvo.




Mišljenja i stavovi izraženi u ovom tekstu isključiva su odgovornost autora i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine .