18. 11. 2016.

Школа српског језика














У оквиру реализације програмских активности предвиђене пројектом „ЛЕТЊА ШКОЛА ПЛУС „ подржаном од Министарства спољних послова, поред бројних радионица намењених српској деци из Дунавске клисуре, чланови Школе плус организовали су и школу српског језика и културе. Била је то прилика да кроз посету Градском архиву и осталим културно – историјским знаменитостима Беле Цркве и околине, деца и просветни радници из Србије и Румуније промовишу српску културу и традицију. 

Такође, кроз организовање писања и читања Вукових задужбина, упознали су обичаје и културу свога народа на његовим изворима, а деца из Србије разменила су искуства са вршњацима из Румуније и тако поспешили потребу очувања националног идентитета.

Поменуте активности у препуној Банатској соби скренуле су пажњу на изражавање и развој сопствене културе - ношењем народних ношњи, бележењем, певањем, јавним извођењем и другим облицима фолклора и тако послали јасну поруку да представљање уметничког стваралаштва српског народа из региона доприноси побољшању слике Србије и српског народа.

Српска деца из Румуније и чланови Школе плус имали су прилику да се поред обилазака и радионица засладе са старинским ђаконијама, које су припремиле вредне руке наших мама и бака, као и сарадница из Актива жена СУБНОР-а, користећи рецепте из богате банатске традиције.

Школа плус интензивно негује српски језик и промовише српско културно благо кроз“ Културу сећања“.