21. 9. 2020.

Biciklistički karavan Škole plus - primer zajedništva, međuetničke tolerancije i zdravih stilova života






U okviru tradicionalne manifestacije „Trka češko – srpskog prijateljstva“ pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Ambasade Republike Češke, održan je biciklistički karavan, ove godine 9. po redu.

Cilj biciklističkog karavana je promocija kulture Čeha na ovim prostorima kao i promocija zdravih stilova života.Ova godina je po svemu drugačija, s obzirom na pandemiju virusa Kovid 19 i primenu epidemioloških mera, kako bi sve proteklo što bezbednije.

U karavanu je aktivno učestvovalo 193 vozača od 3 do 73 godine, što je stvorilo impozantnu sliku o tome da je Škola plus ovu manifestaciju pretvorila u značajnu i društveno korisnu turističku ponudu.

Raduje činjenica da su ove godine najbrojniji vozači bili naši najmlađi od 3 -13 godina.

Pored bezbedne i sigurne vožnje do Češkog sela, uz pomoć policijske patrole i redara iz redova organizatora i ekipe Doma zdravlja, brojni učesnici imali su priliku da posete Muzej Čeha, da dobiju informacije o prisustvu Čeha na ovim prostorima i da se podsete značaja negovanja multikulturalnosti i tolerantnosti. Učestvovali su i u likovnim i kreativnim radionicama, koje su doprinele razvoju stvaralaštva dece i mladih.

Treba izdvojiti da je samu manifestaciju u Češkom Selu otvorila predsednica opštine Bela Crkva, gospođa Violeta Simić, koja je toplim rečima podrške pokazala da je lokalna samouprava spremna da podrži naš doprinos razvoju mladih i stvaranju boljeg društva za sve nas.

Vesela i prijatna atmosfera, osmesi najmlađih kao i njihovih roditelja, prijatelja i saradnika, uz zakusku, osveženje, rekreaciju i maštovite radionice – pravi su dokaz da stvaramo bolje društvo, uz jačanje međunacionalnog poverenja kod mladih.

Organizatori su obezbedili tim za monitoring koji je izdvojio učesnike koji su poštovali dogovor o bezbednoj vožnji, one koji su pomagali drugima i proglasili najmlađe i najstarije učesnike.Dodela nagrada je takođe pozitivno uticala na to da se sledeće godine svi učesnici potrude da budu savesniji vozači i da prenesu pozitivna iskustva na ljude iz svoje bliže okoline.

Uz brojne prijatelje i saradnike, prvenstveno uz podršku lokalne samouprave, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Češke beseda Kruščica, Crvenog krsta, Fotografske radnje Fleš, kao i naših dragih sponzora, naša manifestacija je potvrdila već poznatu činjenicu, da samo zajedno možemo sve.

Značajan doprinos ovog biciklističkog karavana ogleda se u podizanju svesti stanovništva o potrebi medjuetničkog dijaloga. Takodje, Škola plus afirmiše pozitivne vrednosti iz zajedničke istorije dva naroda kao i prožimanje medjusobnih kultura i doprinos boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine. Mladi se na taj način podstiču da razmišljaju i deluju u duhu tolerancije. 

Cilj manifestacije je medjusobno upoznavanje učesnika, pripadnika različitih nacionalnosti, radi prevazilaženja kulturoloških i jezičkih razlika, te promociji vrednosti od značaja za kulturni identitet Čeha u Srbiji.