30. 9. 2020.

Održane su radionice u okviru projekta Tolerancija za sreću garancija

U okvoru projekta „Tolerancija za sreću garancija“ koji je sufinansiran od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave preko Budžetskog fonda za nacionalne manjine, u Češkom selu su održane radionice na temu: poštujmo razlike, poštujmo tradiciju, sagradimo mostove tolerancije.

Deca i mladi iz Škole plus imali su priliku da učestvuju u dobro osmišljenim aktivnostima izrade pozornice i lutaka za predstavu koja simbolizuje legendu o nastanku grada Praga.

Najpoznatija je svakako legenda o nastanku imena grada Praga koja govori o vizionarskoj ideji princeze Libuše koja je je pri zalasku sunca ispružila ruku prema istoku, u pravcu gustih šuma i rekla: “Vidim dvorac čija slava doseže do zvezda. Ukoliko, pođete tamo u gustoj šumi srešćete čoveka koji delje prag za svoju kuću. Na tom mestu podignite dvorac i nazovite ga po pragu koji čovek delje – Prag!” Sa tog mesta je navodno princeza Libuše pokazala gde da se sagradi Prag. Ova interesantna legenda veoma se dopala učesnicima radionice i inspirisala ih na kreativne likovne radove.

Cilj projekta „Tolerancija za sreću garancija“ je da se učesnici, pripadnici različitih nacionalnih zajednica, bolje međusobno upoznaju, steknu dodatna znanja o istoriji, kulturi i drugim važnim činjenicama o češkoj nacionalnoj zajednici, o suživotu, ostvarujući novu dimenziju u obrazovanju kroz vezu sa evropskim standardima. Realizacija radionica doprinela je podizanju svesti dece i mladih o značaju interkulturnog dijaloga te negovanjumeđusobnog uvažavanja i poverenja, poštovanje različitosti.

Škola plus u svom dugogodišnjem radu promoviše kulturu mira i nenasilne komunikacije te insistira na dostupnosti obrazovnih i kulturnih vrednosti deci iz manjih seoskih sredina i time pruža doprinos decentralizaciji obrazovanja i kulture.