30. 6. 2012.

Škola plus na Karnevalu cveća 2012.








EKO AGENTI ŠKOLE PLUS PORUČUJU:
„STOP ZAGADJENJU – ZAGAĐENJE MORA DA PRESTANE ODMAH“

Aktivnosti u okviru održivosti prekograničnog programa  IPA Fonda RomaniaSerbia,                projekat ” Sprečavanje zagadjenja Dunava rudarskim otpadom u stvarnosti i  medijska promocija”, finansiranom od IPA prekograničnog programa  Rumunija- Srbija“ se nastavljaju. Nosilac projekta  je Ekološko društvo za saradnju GEC Nera iz Oravice, Rumunija, a partneri su sa rumunske strane Opština Požežena, a sa srpske strane NVO Škola plus - Dositej Obradović iz Bele Crkve.

Škola plus iz Bele Crkve, Srbija, vršila je aktivnosti na monitoringu životne sredine i informativne aktivnosti  u opštini Veliko Gradište i Bela Crkva. Tačka javnog informisanja u Staroj Palanci bila je mesto okupljanja volontera i podele propagandnog materijala. Glavni izvor zagađenja potiče iz zatvorenog rudnika Moldomin iz Moldave Nove u Rumuniji. Iz ove deponije potiču fine čestice otpada u rudarstvu iz prerade rude bakra. Pojavom vetrova, Gornjak ili Košava, prašnjav materijal je dislociran od ovih vetrova (deflacija) i na taj način raspršuje se po o njivama sela u blizini Stare Moldove i Nove Moldove , Požežene, Mačešti (Mačević) iz Rumunije i sela Vinci, Požežena, Ram, Veliko Gradište, Vračev Gaj, Banatska Palanka i Stara Palanka, na teritoriji Srbije. Značajna količina materijala se prenosi u močvarno ostrvce Stare Moldove u Rumuniji i na močvarno područje Labudovo okno u Srbiji.
Poruke koje smo tom prilikom poslali glase: „Rumunska država je vlasnik kompanije  MOLDOMIN iz Nove Moldave. U svoje ime i u ime građana iz Velikog Gradišta i Bele Crkve, kao volonteri udruženja Škole plus " Dositej Obradović " poručujemo da po zakonu, imamo pravo da živimo u čistom okruženju.

Nedostatak angažovanja utiče na sve nas, uključujući i rumunske komšije.

Kompanija MOLDOMIN ušla je u likvidaciu 2010. Rumunska država ne može da likvidira  MOLDOMIN pre nego što izdvoji sredstva za likvidaciju zagađenja.

Dosta je zagađivanja koje trpimo više od 40 godina! Zagađenje mora da presta