11. 10. 2015.

Turizam – naša budućnost




PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo



Škola plus u svom četrnaestogodišnjem radu pokušava da skrene pažnju javnosti na značaj samoinicijative i našeg pojedinačnog doprinosa u cilju poboljšanja uslova u kojima svi mi živimo i radimo. Nedovoljno iskorišćeni resurs Bele Crkve, turizam, već duže vreme ima svoje mesto u  programu rada Škole plus, kako kroz proširivanje znanja tako i  kroz stvaranje svesti o  mogućnostima konkretnog bavljenja ruralnim turizmom. Projekat Ruralni turizam – naša budućnost prepoznao je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao kvalitetan.
Najveća vrednost odmora u opštini Bela Crkva je nedirnuta priroda, čist vazduh, čista voda, čista hrana i gostoprimstvo naših meštana. To je taj milje koji će prijati turistima iz velikih gradova.                    Posebnu pogodnost predstavlja i činjenica da se opština Bela Crkva sa svojih četrnaest naseljenih mesta nalazi u marginalnom području uz samu granicu sa susednom Rumunijom. Sama opština je pravo             „ turističko srce Banata “. Rečni tokovi Dunava, Nere Karaša kao i kanala Dunav Tisa Dunav a zatim i Deliblatska peščara,  čine ovo područje izuzetnim regionom za razvoj lovnog i ribolovnog turizma. Nedovoljno iskorišćeni kapaciteti u ovim oblastima upravo su šansa za mlade privrednike da privuku i zadrže turiste na ovom  prostoru.
Najznačajniji cilj ove edukaciju je promena svesti u smislu razumevanja značaja bavljenja turizmom kao mogućnosti plasmana gotovih proizvoda i njihovu valorizaciju kroz turistički proizvod. Otvaranjem Banatske sobe koja je delo Škole plus upotpunjuje se turistička ponuda Bele Crkve a takodje i otvara mogućnost da veliki deo sugradjana posebno žena i starije populacije može da u Banatskoj sobi ponudi na prodaju  proizvode domaće radinosti i tako valorizuje svoje rukotvorine. Edukacija je bila usmerena na razvoj turističkih proizvoda i kako da učesnici oblikuju svoju ponudu i upakuju je u turistički proizvod.
Svedoci smo da marginalna područja, pogotovu ona na većoj udaljenosti od razvijenih urbanih celina, kao što je naša Bela Crkva, beleže sve snažniju depopulaciju prouzrokovanu ekonomskom nesigurnošću i nedostatkom razvojnih akcija. U tim uslovima  turizam može da bude pravo sredstvo revitalizacije napuštenih regiona i obezbedjuje njihovu održivost u budućnosti kroz očuvanje posla ili stvaranje novih radnih mesta, povećavanje raznolikosti zanimanja, očuvanje usluga, očuvanje pejzaža i prirode.