10. 6. 2017.

Саопштење за јавност



Пројекат Школе плус „Песничке слике Васка Попе – истраживачки рад“ подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и представља истраживачки рад деце и младих , кроз програм упознавања и промовисања књижевног дела уметника са ових простора, нашег песника Васка Попе. Школа плус се кроз успешну реализацију овог програма труди да учесницима пројекта представи дела Васка Попе на њима близак и разумљив начин а истовремено настоји да подстакне њихову креативност. Део активности спроводи се у родном месту Васка Попе, у селу Гребенац.

Организованим одласком у родно село Васка Попе и кроз представљање његовог књижевног опуса деца и млади имају активну улогу, јер директно учествују у записивању добијених информација о његовом детињству, раду и стварању, и кроз интерактивна дружења са мештанима и староседеоцима подстичу креативно мишљење.

Боравком у румунској школи коју је похађао велики Васко Попа створили су се услови за доступност рукописа и осталих докумената а подстакла се и разноликост културних израза. Деца и млади, кроз посету школској библиотеци у Гребенцу, схватили су значај богатства различитости. Док су једни прелиставали материјал који је упућивао на лик и дело Васка Попе, други су анализирали тајне које крију управо његове песничке слике. Драгоцене информације добиле су се и од директора школе и школских радника кроз разговор и увидом у списе које школа чува у архивској просторији.

Поклонили смо око сто наслова нових књига и предали школском библиотекару, како би пренели на вршњаке жељу и потребу да се и код њих подстакне неко ново виђење књижевних дела.

Веома успешна имплементација поменутог пројекта повезала је разне актере у пољу културе, кроз сарадњу јавног и цивилног сектора. Овакав иновативан начин представљања књижевног дела и стваралачког опуса домаћег аутора са наших простора Васка Попе, допринела је да пројекат реагује на проблем недовољне заинтересованости деце и младих да упознају књижевна дела уметника.