26. 8. 2019.

Заштита животне средине, обавеза свих из околине

У оквиру програма едукације младих а у циљу примене европских стандарда у домену рационалне употребе енергије, Школа плус реализује програм подржан од стране ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ЕНЕРГЕТИКУ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И САОБРАЋАЈ AПВ под називом:

ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ОБАВЕЗА СВИХ ИЗ ОКОЛИНЕ


Пројектом остварујемо главни циљ ширења еколошке свести, кроз едукацију деце и младих о одрживом развоју, заштити животне средине и употреби обновљивих извора енергије.
С’ обзиром да животна средина нема граница, већ од раног школског узраста развија се свест о важности заштите животне средине. Кроз употребу мутимедијалних саржаја, посете природним стаништима разноврсне флоре и фауне, као и кроз фокус о значају коришћења обновљивих извора енергије и повећању енергетске ефикасности - шириће се свест међу децом о видовима и потребама коришћења обновљивих извора енергије.
Кроз многобројне и веома посећене радионице повећали смо знања ученика и наставника основних школа о енергетским питањима, а као резултат тих серија радионица у припреми је и презентација о енергетској ефикасности и употреби обновљивих извора енергије. Такође, у току је израда визуелног решења флајера и летака, који ће се делити присутнима 16. септембра, када обележавамо Светски дан заштите озонског омотача.

У том смислу, овај пројекат ће свакако допринети јачању улоге деце и младих, као и њихових родитеља у заштити животне средине и одрживог развоја.
На тај начин ће се свакако променити систем вредности одрживог развоја и тиме ћемо дати велики допринос у заштити средине од деградације.
Едукација деце и младих о томе да сваки појединац личном бригом о коришћењу енергије, променом понашања, мењањем лоших навика и рационалном употребом енергије, може допринети заштити животне средине и бољем животу на Земљи.
Радује чињеница да се велики број деце и младих укључио у реализацију овог програма, а на великом броју активности често су присутни и њихови родитељи, као и наставници и сарадници.

Свакако ће наша транспарентност у оквиру имплементације овог програма и његова јавна промоција остварених резултата деловати као стимуланс за даље ангажовање у домену развоја „енергетске свести” како најмлађих, тако и нас старијих.

Сви имамо право да живимо квалитетно и здраво а то зависи умногоме од нас!