29. 8. 2019.

Istraživanja i promocija Čeha u Srbiji











Članovi Škole plus u okviru projekta podržanom od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije pod nazivom: Dokumentarni film kao rezultat etnodijalektoloških istraživanja i promocija kulture Čeha na prostoru Srbije, oformili su istraživački tim koji koji na terenu obavlja terenska istraživanja sa Česima i njihovim potomcima.Prikupljen materijal u obliku audio i video zapisa je veoma sadržajan i predstavlja pravo bogatstvo u prezentaciji nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Generalni cilj ovog projekta je prezentacija elemenata nematerijalnog kulturnog nasledja kao i istraživanje mehanizama (edogenih i egzogenih faktora) zahvaljujući kojima je mala češka populacija, u uslovima gotovo dve stotine godine duge dislociranosti od matice zemlje – ipak zadržala svoj češki kulturni identitet.

Na ovaj način vršiće se promocija Čeha, sa tematikom kako oni obezbeđuju u Srbiji osećaj kontinuiteta s prethodnim generacijama. To je bitan faktor za kulturni identitet Čeha u Srbiji.
Predstoji nam odabir snimljenog materijala i montaža izrade dokumentarnog filma, kako bi na najbolji način doprineli boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine u Srbiji.