14. 10. 2019.

Trka češko-srpskog prijateljstva 2019.










Trka češko-srpskog prijateljstva održana je 13.10.2019. u organizaciji Škole plus i Nacionalnog saveta Čeha, a pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke. Ovu jedinstvenu manifestaciju Škola plus organizovala je po osmi put a ostaće zabeležena kao manifestacija sa preko 200 učesnika. Manifestacija je obuhvatila biciklistički karavan od Bele Crkve do Češkog Sela, kreativne likovne radionice, projekciju filma o češkoj kulturi i tradiciji, posetu Etno muzeju Čeha te seoskoj crkvi Svetog Jana Nepomuka, sportske aktivnosti, podelu nagrada učesnicima i druženje u prijatnoj atmosferi.

Deo ovih aktivnosti vodili su učitelj češkog jezika Standa Havel sa suprugom Alenom, kao i akademska slikarka Tereza Klepaček Stamenković, Slogan ovogodišnje manifestacije bio je “Bicikl čini život lepšim” a kolektivno iskustvo koje su stekli kako najmlađi tako i svi ostali ušesnici, najbolji je dokaz da Škola plus kroz multikulturalno obrazovanje pomera granice.

Posebno raduje činjenica da je ove godine bilo 208 aktivnih učesnika, od 4 do 74 godine, što je dokaz da je ova manifestacija od velikog značaja za lokalnu sredinu i predstavlja pravu promociju češke kulture, jezika i tradicije. Iskoristili smo priliku da pozovemo prisutne da posete časove češkog jezika u Školi plus, na kojima učitelj Standa Havel veoma kreativno i inovativno prenosi svoja bogata znanja iz oblasti češkog jezika i kulture.

Članovi Škole plus posebno se zahvaljuju Ministarstvu inostranih poslova i Ambasadi Češke Republike što su prepoznali značaj ove naše manifestacije i tradicionalno je podržavaju, a ona dobija sve veći značaj na masovnosti, multikulturalnosti i promociji češke kulture bez granica.