30. 6. 2017.

Saopštenje za javnost


U okviru tradicionalne manifestacije „Trka Češko – Srpskog Prijateljstva“ pod pokroviteljstvom Ambasade Češke Republike i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održan je medjunarodni biciklistički karavan, ove godine 7. po redu.

Cilj biciklističkog karavana je promocija kulture Čeha na ovim prostorima kao i promocija zdravih stilova života.U karavanu je aktivno učestvovalo 113 vozača od 6 do 76 godina što je, i pored velike vrućine, stvorilo impozantnu sliku o tome da je Škola plus ovu manifestaciju pretvorila u značajnu i društveno korisnu turističku ponudu.

Pored bezbedne i sigurne vožnje do Češkog sela, uz pomoć policijske patrole i redara iz redova organizatora, brojni učesnici imali su priliku da posete Muzej Čeha, da dobiju informacije o prisustvu Čeha na ovim prostorima i da se podsete značaja negovanja multikulturalnosti i tolerantnosti. Vesela i prijatna atmosfera, osmesi najmlađih kao i njihovih roditelja, prijatelja i saradnika, uz zakusku, osveženje, rekreaciju i maštovite radionice – pravi su dokaz da stvaramo bolje društvo, uz jačanje međunacionalnog poverenja kod mladih.

Organizatori su obezbedili tim za monitoring koji je izdvojio učesnike koji su poštovali dogovor o bezbednoj vožnji, one koji su pomagali drugima i proglasili najmlađe i najstarije učesnike.Dodela nagrada je takođe pozitivno uticala na to da se sledeće godine svi učesnici potrude da budu savesniji vozači i da prenesu pozitivna iskustva na ljude iz svoje bliže okoline.

Posebno raduje činjenica da su ove godine uzeli učešće Česi iz Češke Republike kao i gosti iz Austrije. 

Karavan je ispunio sva očekivanja a u tome su nam pomogli i prijatelji Škole plus: Nacionalni savet češke nacionalne manjine, Češka beseda Kruščica, Opština Bela Crkva, Sportski savez Bela Crkva, Crveni krst Bela Crkva, SUBNOR Bela Crkva,Policijska stanica Bela Crkva, pekara „Burek Šop – Talijan“, frizerski salon „ My way“, „Birokup“, parfimerija „Tiffany“, restoran „Plaža“, Centar za kulturu, „Češki sladoled“ – Pavel Šandera, muški frizer „Aqua marin“, STR „Dugme“, parfimerija „Jasmin“ i brojna fizička lica.

Značajan doprinos ovog biciklističkog karavana ogleda se u podizanju svesti stanovništva o potrebi medjuetničkog dijaloga. Takodje, Škola plus afirmiše pozitivne vrednosti iz zajedničke istorije dva naroda kao i prožimanje medjusobnih kultura i doprinosi boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine. Mladi se na taj način podstiču da razmišljaju i deluju u duhu tolerancije. Cilj manifestacije je medjusobno upoznavanje učesnika pripadnika različitih nacionalnosti radi prevoladavanja kulturoloških i jezičnih razlika te promociji vrednosti od značaja za kulturni identitet Čeha u Srbiji.