2. 9. 2017.

Школа српског језика, културе и традицијеШкола српског језика, културе и традиције

У оквиру реализације програмских активности предвиђених пројектом ЛЕТЊА ШКОЛА ПЛУС“ подржаном од стране Министарства спољних послова, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, поред бројних радионица намењених српској деци  из Дунавске клисуре, чланови Школе плус  организовали су и  школу српског језика и културе. Била је то  прилика да  кроз посету културно – историјским знаменитостима Беле Цркве, Вршца и околине, деца и просветни радници из Србије и Румуније промовишу српску културу и традицију.
Циљеви „Летње школе плус“ били су усмерени на:
- Очување културног идентитета иуметничког стваралаштва српског народа из региона у Србији
-   Очување свести  о  припадности српском идентитету;
-   Очување српског језика и писма;
- Подизање свести деце и младих  о значају српске културе, традиције и језика и упознавање са појмом;
Промоцију културе дружења, поспешивање комуникације младих са обе стране границе и  организовање слободног времена;
Подизање нивоа свести  деце и младих  о значају неговања својих српских корена;
-  Стварање услова за развој навике квалитетног коришћења слободном времену; 
-  Промоцију игара и колективног дружења  српске деце са обе стране границе ;
Поспешивање креативног стваралаштва;
Поменуте активности у Банатској соби као и у просторијама Школе плус у Банатској Паланци скренуле су пажњу на изражавање и развој сопствене културе - ношењем народних ношњи, бележењем, певањем, јавним извођењем  и другим облицима фолклора и тако послали јасну поруку да представљање уметничког стваралаштва српског народа из региона доприноси побољшању слике Србије и српског народа.
Српска деца из Румуније и чланови Школе плус имали су прилику да се поред обилазака и радионица засладе са старинским ђаконијама, које су припремиле вредне руке наших мама и бака, као и сарадница из Актива жена СУБНОР-а,  користећи рецепте из богате банатске традиције.
Школа плус од 2006. године има потписан Протокол о сарадњи са Савезом Срба из Румуније и асоцијацијом Томиленд из Молдаве Нове. Током ових jeданаест година заједнички је реализован велики број пројеката и акција.                                                                                                                 Школа плус Бела Црква