1. 9. 2017.

Dokumentarni film Kulturno nasleđe Čeha u Banatu




DOKUMENTARNI FILM KAO REZULTAT ETNODIJALEKTOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA I PROMOCIJA KULTURE ČEHA NA PROSTORU SRBIJE

Dokumentarni film “ Kulturno nasledje Čeha u Banatu “

Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja pod nazivom Dokumentarni film kao rezultat etnodijalektoloških istraživanja i promocija kulture Čeha na prostoru Srbije, sprovodi Škola plus iz Bele Crkve. 

Osnovni cilj projekta je istraživanje, dokumentovanje i promocija nematerijalnog kulturnog nasledja Čeha u Republici Srbiji. Pojedinačni ciljevi projekta odnose se na podizanje svesti mladih o značaju očuvanja kulturne baštine, podsticanje raznolikosti kulturnih izraza, promovisanje tradicionalne kulture Čeha na prostoru Srbije. 

Dokumentarni film se bavi različitim temama o nematerijalnoj kulturnoj baštini Čeha, kao što su običaji, svečanosti, folklorne tradicionalne igre i plesovi, usmena predanja, muzika i verski običaji. Češki kulturni identitet predstavlja svest o pripadnosti grupi Čeha na prostoru Srbije na osnovu nacionalnog i verskog opredeljenja pa sve do muzike i plesova u kojoj uživa. Odatle kulturni identitet Čeha treba smatrati nematerijalnim kulturnim nasledjem na osnovu koga treba formirati predstavu šta ih čini zajednicom na simboličkom planu tj. kako oni žele da u tom smislu budu predstavljeni.

Cilj programa je da se promoviše uvažavanje nematerijalnog kulturnog nasledja i da se prepozna potreba za njegovim očuvanjem i prenošenjem. Nematerijalno kulturno nasledje Čeha u Srbiji ugroženo je zbog nedovoljno razvijene kulture o njegovoj vrednosti i značaju. Predrasude o njegovoj ništavnosti iskazuju se njegovim ignorisanjem i uništavanjem, pa je širenje svesti o njegovom značaju za sopstveni kulturni identitet i kolektivni opstanak, prioritetan zadatak . Radi se o jedinstvenom nasledju u živoj tradiciji kome preti opasnost od nestajanja.

Posebna prednost navedenog projekta je izuzetno dobra saradnja sa lokalnom upravom kao i postojećim češkim udruženjima te potpisanim protokolima o saradnji sa “Češkom besedom” Kruščica i Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine kao najvišom institucijom u domenu zaštite tradicije i kulture Čeha u Srbiji.