25. 5. 2019.

Međunarodni obrazovni Kamp mladih u Rumuniji

Partneri Škole plus Colegiul Național ”Mircea Eliade” Rešica i profesorka Cristina Mirela Perta, zamenica direktorke škole, u saradnji sa Ministarstvom prosvete Rumunije, organizovali su Kamp mladih u Rumuniji, u periodu od 17.05.- 19.05.2019.g u mestu Raul Alb.

Cilj pomenutog međunarodnog kampa je svakako razmena iskustava mladih kroz različite metode i praktične vežbe: sportsko nadmetanje, kreativne radionice, muzičke,likovne i literarne sekcije, komunikaciju, gastronomske kurseve, druženje, pešačke ture...boravak u prirodi bez telefona i bez TV prijemnika... Sve čestitke domaćinima kao i upravi Škole plus koja je omogućila da naši mladi već treći put zaredom učestvuju i imaju tu privilegiju da razmene, obogate i unaprede svoja znanja i iskustva sa vršnjacima iz druge države.

Tema našeg predstavljanja ove godine bila je saradnja sa češkom zajednicom, što je i prirodno, jer su naši najmlađi posebno aktivni na časovima češkog jezika, sa učiteljem iz Češke republike Standa Havelom. Sa konstituisanjem novog saziva Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i predsednicom Ljiljanom Stehlik intenzivirali smo našu dobru saradnju i inovirali sadržaje u Školi plus, uz njihovu veliku podršku. Osnovali smo dečiji hor “ Radost “ i na kampu u Rumuniji imali smo prilike da zadivimo vršnjake pevanjem čeških pesmama. Bila je to prava promocija češkog jezika, kulture i tradicije, u čemu nam je svesrdno pomogla Češka beseda Kruščica. Bilo je pravo zadovoljstvo prikazati češku nošnju i razmeniti primere dobre prakse iz različitih oblasti.

U toj sinergiji veselih nota, rukometnih I fudbalskih golova, veštih ruku koja izrađuju kreativne zadatke, ritmičkih koraka, seckanja voća, uvijanja krep papira, branja cveća na čistim obroncima Karpata, uživanja uz logorsku vatru i druženja sa vršnjacima na nekoliko jezika…videli su se samo osmesi dece, od neprocenljivog značaja.

Hvala i našim roditeljima na poverenju i podršci a posebno tati Mikici Anđeliću na prevozu, sekretaru Crvenog krsta Vladimiru Radonjiću na obezbeđenim sokovima za decu kao i mami Jadranki Đurović na osveženju u vidu sladoleda za svakog učesnika, po povratku kući. Hvala i direktoru naše škole Andrianu Juga na permanentnoj podršci. 

Promocija dobre prakse i posvećenost svakom učeniku doprinele su da učenik profitira, kroz interkulturalne aktivnosti sa vršnjacima sa obe strane granice.