27. 6. 2019.

Упознајмо се да бисмо се боље разумели

Стварање услова да се ученици- припадници различитих националних заједница боље међусобно упознају, као и да стекну додатна знања о историјикултури и другим важним чињеницама о суживоту, као и јачање међунационалног поверења -  једна је од приоритетних области у програму Школе плус из Беле Цркве. 


Истраживачки рад – “ Чеси наши пријатељи, подржан од стране  Покрајинског секретаријата за образовање, прописе,управу и националне мањине – националне заједнице, управо ствара услове да ученици, припадници различитих националних заједница стекну додатна знања о историји, обичајима и култури Чеха.  
Oпшти циљ пројекта је да се учесници боље  међусобно упознају, стекну додатна знања о историји, култури и другим  важним чињеницама о чешкој националној заједници, остварујући нову димензију у основном образовању, кроз везу са европским стандардима. У току израде  истраживачког рада, популаризовали смо  стимулативно активну улогу младих, као допринос образовању  и јачању капацитета деце и младих, као  и наше омладинске организације. Неговање мултикултуралности и традиције један је од основних циљева деловања Школе плус. 
Теренски рад подразумевао је занимљиве посете седеоцима, установама културе, разговоре, записивање, фотографисање, архивирање...док смо у оквиру реализације пројектних активности извели и мултимедијалне  радионице  са различитим темама, као што су: Хајде да се дружимо;По чему сам ја другачији; Шта волим а шта ми смета; Да ли можемо да се разумемо ;Мостови толеранције и др. Кроз поменуте интерактивне радионице уочили смо највећу заинтересованост за теме које говоре о сличностима и разликама, стереотипима  и предрасудама, дискриминацији, насиљу и ненасиљу као и о толеранцији, док је тема стварања и одређивања идентитета укључила највећи број говорника, развила динамичну дебату и показала веома велику потребу за бављењем том тематиком. То је и условило давање  доприноса афирмисању и промоцији вредности од значаја за културни идентитет Баната и Војводине. 
Ширењем културе мира и ненасилне комуникације обезбеђујемо  услове за доступност образовних и културних вредности деце из мањих  сеоских средина, те тиме пружамо допринос децентрализацији образовања и културе као и унапређивање нивоа  основног образовања и васпитања у АП Војводини. 
Један од најзначајнијих утицаја пројекта свакако је  подизање свести  деце и младих, њихових другова и родитеља о потреби међуетничког дијалога. Такође, пројекат је у великој мери  допринео да ови млади људи стекну нова сазнања о постојању Чеха који су њихови пријатељи и комшије и који негују своје традиционалне културне вредности.