2. 6. 2022.

Masopust - tradicionalni maskenbal Čeha u Banatu

.    

Škola plus iz Bele Crkve započela je realizaciju aktivnosti vezanih za Masopust – tradicionalni maskenbal kod Čeha u Banatu. Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja.

Češka udruženja sa područja Banata svake godine organizuju Maskenbal ili kako ga Česi zovu Masopust. Istorijski gledano počeci maskenbalskih običaja datiraju još iz paganskih vremena kada su na taj način, ljudi pod maskama i uz mnogo vike, zvonjave i galame, terali zle sile. Tokom Maskenbala organizuju se druženja, povorke i zabave kojima se završava pokladno vreme i kojima se simbolično oprašta od zime. Posebno je interesantan stari narodni običaj kod Čeha koji se održava u selu Kruščica. Tokom Masopusta vesela maskirana družina obilazi porodična domaćinstva i zajedno sa domaćinima igra, peva i veseli se.

Maskenbal je jedna u nizu manifestacija koje su Česi doneli na ove prostore pre gotovo dve stotine godina, a mi se trudimo da i danas, u nešto izmenjenim okolnostima, sačuvamo tu nematerijalnu kulturnu baštinu. Česi se ponose svojom narodnim običajima te nastoje da se obeležavanje ova tri poslednja pokladna dana održi, kako bi se obogatio seoski život kao i kulturna ponuda opštine Bela Crkva.





Stara slika maskenbala iz 70. godina prošlog veka